"The ability to achieve my dreams"
International students at Pázmány: Dania Keyrouz (Lebanon)

daniakeyrouz.jpgHello! I’m Dania Keyrouz from Beirut, Lebanon. I'm an architect and a PhD student in Archaeology and I’m part of the Scholarship for Christian Young People.

Last year, I was at work nagging when my former professor told me to pursue something I love. I was always fond of Archaeology and Pazmany has a very good reputation in this field. I was even surer about this after I met some of my current professors back then. Plus, my friends visited Budapest before and told me it was one of the most beautiful and underrated cities so I had to see it.

I was expecting the experience of moving to Hungary much harder but it turned out that people are very nice in general and the transportation is very easy. As for the university, it didn’t disappoint me at all. On the contrary, all the information I need are reachable the library, the laboratories, the teachers… I’m enjoying studying here a lot.

The only difference I see here between PPCU experience and my home country is it’s hard to get to know other students or be more involved and I think this is the biggest challenge I met here. But, in the same time, this challenge made me braver and pushed me to put myself out there so I guess it’s a good thing. If I were to go back in time, I would tell myself to relax, communicated with people, and enjoy my first months instead of stressing out because I got help from every single person I asked them to.

This scholarship has offered me an amazing experience and the ability to achieve my dreams. Of course I miss my family and friends at home but I’m enjoying the scenery of the city at night and the variety of food I can find here and to be honest I was very surprised that Hungary is much more than just Budapest! I’m trying to go on a trip every once in a while.

I know that I will be more experienced when I go back to my country but I’m hoping to go back with beautiful memories as well. And if anyone is considering studying abroad I would say just do it some opportunities only come once I doubt you’d regret it.

Köszönöm!

 

Sziasztok, Dania Keyrouz vagyok a libanoni Bejrútból. Építész vagyok, jelenleg pedig régész doktorandusz hallgató a Keresztény Fiataloknak szóló ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

Tavaly a munkahelyemen már nem igazán éreztem jól magam, aztán egykori professzorom azt tanácsolta, hogy csináljak valami olyasmit, amit szeretek. Mindig is imádtam a régészetet és a Pázmány nagyon jó hírnévnek örvend ezen a téren. Csak megerősítette a döntésemet, amikor megismerkedtem néhány jelenlegi professzorommal. Ráadásul a barátaim korábban ellátogattak Budapestre és mesélték, hogy ez az egyik legszebb, de alábecsült város, ezért látnom kellett.

Magyarországra költözésemet illetően sokkal nehezebbre számítottam, de kiderült, hogy az emberek általában nagyon kedvesek és a tömegközlekedés is nagyon egyszerű. Ami az egyetemet illeti, egyáltalán nem okozott csalódást. Éppen ellenkezőleg, minden információ, amire szükségem van, elérhető, a könyvtár, a laborítóriumok, a tanárok… Nagyon szeretek itt tanulni.

Az egyetlen különbség, amit a Pázmány és az otthoni egyetem között látok az az, hogy itt nehéz megismerni más hallgatókat és jobban részt venni az egyetem mindennapjaiban, és azt hiszem, ez a legnagyobb kihívás, amellyel itt találkoztam. Azonban ugyanakkor ez a kihívás bátrabbá tett és arra készetetett, hogy megmutassam magam, így azt hiszem, ez jó dolog. Ha visszamennék az időben, akkor azt tanácsolnám elsőéves önmagamnak, hogy nyugi, kommunikálj az emberekkel és élvezd az első hónapokat ahelyett, hogy sztresszelsz, mert mindenkitől kaptam segítséget, akitől csak kértem.

A Keresztény Fiataloknak szóló ösztöndíj elképesztő élményt és lehetőséget adott nekem az álmaim megvalósítására. Természetesen hiányzik a családom és az otthoni barátaim, de élvezem a város éjszakai látványát és a különféle ételeket, és hogy őszinte legyek, nagyon meglepődtem, hogy Magyarország sokkal több Budapestnél! Időnként igyekszem kirándulni is.

Tudom, hogy tapasztaltabb leszek, amikor visszatérek a hazámba, de remélem, hogy szép emlékekkel megyek vissza. Ha valaki külföldi tanulmányokat fontolgat, azt csak bátorítani tudom, hogy tegye meg, néhány lehetőség csak egyszer adódik és kétlem, hogy bárki megbánná.

Köszönöm!

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Dania Keyrouz

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Címkék

AKTUÁLIS (114) ALUMNI (21) BTK (79) HITÉLET (10) HTK (6) INTERNATIONAL (1) ITK (22) JÁK (22) MOBILITÁSI PROGRAM (7) SPORT (2) TÁVOLLÉTI OKTATÁS (15) TUDOMÁNY (14) VÉLEMÉNY (8)