Büszkeségeink: Kovács Márton Áron vitorlázó, a JÁK hallgatója

kep1.jpgKovács Márton Áron harmadéves, állami ösztöndíjas joghallgató. Az egyetem mellett vitorlázó és az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának tanulója. Továbbá egy a koronavírushoz köthető startupban is tevékeny részt vállal, amelyben két másik kutatótársával együtt 2020 nyarán azt a célt tűzték maguk elé, hogy segíteni szeretnék a pandémia elleni védekezést.

A vitorlázás nem számít hétköznapi sporttevékenységnek. Hogyan kerültél kapcsolatba vele? Van valamilyen családi kötődésed esetleg?

Azon szerencsés gyerekek közé tartoztam, akik a Balatonon nőhettek fel. Édesapámnak köszönhetem, hogy elvitt egy balatonfüredi vitorlástáborba az általános iskola elején, ahol bevonzott a vitorlázás szépsége és lehetőségem volt belépni a helyi vitorlás klubba.  A hajók, a természet és a technika kombinációja egészen rendkívüli. A kötődés hamar kialakult bennem. Ettől kezdve a nyaraim a klubban teltek. Ha épp nem edzésen vagy versenyen voltam akkor a nagybátyám oktatott egy kis tanulóhajón.
Két sportot űztem ekkoriban, a judot és a vitorlázást. Idővel döntenem kellett a két versenysport között. A judot választottam, így egész fiatalon egy kis szünet következett a vitorlázásban.

Még judoztam, amikor egy sikeres, fiatal vitorlázó srác, Litkey Balmaz (Balu) a szomszédba költözött. Kis település lévén hamar jó barátok lettünk. Mindig lelkesedéssel hallgattam az aktuális élményeit és tapasztalatait, amelyeket rögzítettem és tovább színeztem a gondolataimban. Sokat tanulok tőle. Többek között neki köszönhettem a visszatérést a vitorlázás, azon belül is a nagyhajós vitorlázás világába. Az utóbbi években egyre inkább nő a versenyvitorlázásra az igény a Balatonon, így aki elhivatott a vitorlázás felé, terhelhető, lelkes és megbízható szinte biztos, hogy talál magának helyet egy csapatban.

Sajnos egy sérülés miatt el kellett hagynom a küzdősportokat. Így a felszabadult időmben, amikor csak tudtam elmentem egy-egy versenyre beugrósként. Később egy csapatban kitanultam a pozíciómat és velük versenyeztem pár évig. Sokat tanultam tőlük, egy szerető, eltökélt csapat volt. 2019-ben az országos bajnoki címet nyertül el a Balaton egyik klasszikus, 70-es cirkálójának legénységével.

kep4.jpg

Jelenleg a Melges 32 világligában versenyezel. Mesélj nekünk róla? Hogyan kerültél be a csapatba? Hogyan kell elképzelni egy ilyen eseményt?

A Melges32 csapatot Balu barátomon keresztül ismertem meg. Volt egy betöltetlen pozíció a hajón amire embert kerestek. Többen jelentkeztünk a hajóra, majd pár nap vitorlázás után elkezdtük a közös munkát.
Abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy a „nagyoktól” tanulhatok. Az ország legjobbjai közül többen is ülnek a hajón, akikkel a csapat sikeréért dolgozni nagy megtiszteltetés. Szigorú edzés és versenynaptár szerint zajlik a felkészülés. A legénység minden tagjának megvan a saját feladat és felelősségköre.

Évente négy világliga forduló van, és a szezon végén tartják a világbajnokságot. Egy verseny általában négy napból és napi három futamból áll. Egy futam körülbelül egy óráig tart a kijelölt pályán. Az elért eredmények alapján a szezon végén értékelik a világliga eredményeket, és külön a világbajnokságot. Egy átlagos versenynap egy-két méter mélységben a hajó aljának tisztításával kezdődik, majd négy-öt órát töltünk a vízen, utána folytatódnak a munkálatok a parton. A hajót minden nap fel kell készíteni a következő versenynapra.

Mit jelent számodra a vitorlázás? Mit adott neked a sport?

A vitorlázás egy varázslatos sport. Nem csak fizikai felkészültséget, de komoly mentális munkát is igényel. Közhelynek tűnhet, de itt valóban igaz: nekem és a vitorlázók többségének a vitorlázás szabadságot, kikapcsolódást, kalandot és folytonos fejlődési lehetőséget jelent.

A vitorlázás tudástára végtelen. A technika, a taktika, a szabályok, az időjárás és a karbantartás. Minden alkalommal lehetőségem van tanulni a nagyoktól. Legyen az akár a szél „olvasása” a vízfelszínről, az optimális hajókezelés elsajátítása, vagy akár a különböző stratégiai megoldások megismerése. A versenyvitorlázás egészen más kávéház. Általában az emberek nem a kék lila foltokra, a versenysúlyra, a kiélezett technikából fakadó esetleges extrém helyzetekre és az elemekkel való küzdelemre gondolnak. A nemzetközi versenyvitorlázásban pezsgő és árnyékoló legfeljebb a dobogósoknak jár.

A vitorlázás mellett hogyan éled meg az egyetemi mindennapokat? Hogyan segít át a nehézségeken, tud valamilyen új perspektívát mutatni neked a sport, ha esetleg valamilyen olyan egyetemi feladatba ütközöl, amin nehezebben lépsz át? Van ehhez kapcsolódó történeted?

Ahhoz, hogy valaki a Pázmányon joghallgatóként, illetve az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájában jól teljesítsen sokat kell tanulni, nincs mese.  Az egyetemi hajtásból segít kiszakadni és feltöltődni a vitorlázás. Legyen az egy verseny vagy éppen egy hétvégi kötetlen kihajózás a barátokkal. A vitorlázás teljes fókuszt igényel, így az ember arra a kis időre tökéletesen félre tudja tenni a parti feladatait, és azután feltöltődve folytatja a „szárazföldi kötelezettségeit”.

A sport kitartásra és precizitásra tanít, ez a vitorlázással sincs másképp. A tanulmányaimban is az a célom, hogy minden nap jobban teljesítsek, többet tudjak, mint az előző napon. A fejlődés vágya a közös pont a tanulmányokban és a vitorlázásban. A vitorlázás kevés hibát tolerál, az elemeket kihasználva, a természet erejét tisztelve apró emberekként teszünk meg mindent a vízen, hogy a lehető leggyorsabbak legyünk. A vitorlázásban és a jogi tanulmányaimban egyaránt azt tapasztalom, hogy megéri beletenni a plusz munkát. Legyen az egy csomó leellenőrzése vagy a tankönyv ismételt fellapozása. A munkát el kell végezni, minden este meg kell kérdeznünk magunktól, hogy hány csatát nyertünk meg.

kep2.jpg
Előfordult már, hogy egy végtelennek tűnő vizsgaidőszakban az utolsó pillanatban hívtak el egy versenyre. Nagy hezitálás után úgy döntöttem, hogy beillesztem a szoros felkészülési tervembe a bajnokságot. Egy versenynap teljes kikapcsolódást és feltöltődést ad, ami után sokkal nagyobb motivációval, felfrissülve tudom folytatni a felkészülést.

Rendkívüli lehetőségeket ad számomra a vitorlázás. Például idén áprilisban Toszkánába készültünk az első fordulóra. A verseny előtt feladtam egy hirdetést egy nemzetközi hajós-stoppos csoportba, hogy Észak-Olaszországból a verseny után vissza tudjak érni Valenciába, ahol jelenleg a jogi egyetemen tanulok. Mindeközben az otthoni tárgyaim aláírásához szükséges beadandókon dolgoztam. A verseny végül a járvány miatt az utolsó pillanatban elmaradt, de a „hajós-stoppos„ kalandot szeretném bepótolni. :)

Jelenleg az Erasmus tanulmányi félévemet töltöm Spanyolországban. A vizsgaidőszak alatt sok szervezést igényel a két egyetem vizsgáinak és a versenyek összehangolása. A járvány alatt kifejezetten nehéz az utazás a járattörlések és a korlátozások miatt, de az élet nem állt meg. Nemrég értem vissza Spanyolországba egy edzőtáborból. Júniusban Olaszországban folytatjuk a vitorlázást az év második világliga eseményén. Most a tanulásnak van itt az ideje, a következő versenyig van lehetőségem teljesíteni a vizsgáimat. A visszaérkezésem napján értesültem arról, hogy elnyertem az ösztöndíjat a következő tanulmányi félvére Portugáliába, így szeptembertől onnan folytatom a tanulmányaimat és utazom haza, ha az a felkészüléshez szükséges

A koronavírus már több mint egy éve része a mindennapi életünknek. Ha jól értesültünk róla, akkor jelenleg tagja vagy egy olyan startupnak, amely a pandémiával foglalkozik. Kérlek mesélj nekünk erről? Mit tudhatunk róla?

Az Isteni gondviselésnek köszönhetően megismerkedtem két eltökélt kutatóorvossal, akik a COVID-19 világjárvány kitörésekor egy ötlettel álltak elő. A kölcsönös tenni akarás egymásra talált. Felelősségünknek éreztük, hogy kutatóink tudásával segíteni tudjuk Magyarország vírus elleni védekezését. Egy kutatási terv megvalósítását dolgoztuk ki, amelyhez segítettem megteremteni az üzleti, jogi feltételeket.

2020 augusztusában felismertük, hogy a kutatás elindításához egy biotechnológiai kutatás-fejlesztési cég alapítására van szükség. A céges munkálatokat szakmai és jogi-üzleti munkálatokra osztottuk fel. Az én feladatom a kutatók segítése a tudományos ötletük projektté formálásában, a megvalósítást szolgáló struktúra megtervezésében és kivitelezésében az ötlet megszületésétől a cégalapításon át egészen a pályázati projekt megvalósításáig. Jelenleg a cég általános üzleti vezetéséért és a projekt általános menedzsmentjéért felelek.

Aktuális projektünk elsődleges célja egy olyan eljárás megismerése, mely segítségével a betegekből nyert minták fertőzésmentessé tehetők, így a tesztelési eljárások, illetve a kutatói munka során elkerülhető lehet az egészségügyi dolgozók megbetegedésének veszélye. Továbbá a koronavírust célzó kutatások felgyorsulásához, a fertőző mintákkal dolgozók egészségének megóvásához, valamint a járvány megfékezésére szolgáló vakcinák hatásosságának vizsgálatához jelentős új tények megismerését céloztuk meg.

Terveink szerint eredményeinkkel folyamatosan segíteni tudjuk Magyarország vírus elleni védekezését a tesztekhez szükséges mintavételi és szállítási folyamatok fertőzésmentessé tételével, a hatásos plazmakészítmények kiválogatásával és a vakcinák hatásosságának bizonyításával.
Szeretnénk olcsóbbá és biztonságosabbá tenni a tesztelést, fejleszteni a betegek terápiáját és segíteni eloszlatni a felmerült kételyeket a vakcinák tekintetében.

Tőlünk telhetően támogatjuk a magyar tudományos közösséget és az egészségügyben dolgozók munkáját.

kep3.jpg

Ha éppen nem a vitorlázással vagy a paragrafusok tanulmányozásával foglalkozol, mivel kapcsolódsz ki, hogyan töltöd a szabadidőd?

Ha az egyetemi, céges, MCC-s és sportolói kötelezettségeimnek eleget teszek és sikerül egy-egy eredményes hónapot magam mögött tudnom akkor általában kevés szabadidőm marad. Ha mégis sikerül elcsípni egy kicsit, akkor azt a családommal és a barátaimmal töltöm. Szeretem a vízi sportok minden formáját, télen a síelést, valamint szeretek a természetben lenni és jó ételeket készíteni.

Ha most gondoltban előre ugrasz 10 évet, hogyan képzeled el magad? Inkább, mint jogi szakember vagy sokkal inkább, mint sportoló?

A tanulmányaimat és a szakmai fejlődésemet mindig előrébb helyeztem, mint a sportot. Egy bizonyos szint után vagylagosnak látom a kettőt. Én az előbbit választottam.

A diplomácia világától kezdve az üzleti életen át számos jogterület érdekel. Tíz év múlva ideális esetben ezen szakterületek egyikével szeretnék foglalkozni. Bízom benne, hogy a vitorlázás mindig is az életem része lesz. Amennyiben a szakmai kötelezettségeim ellátása mellett jut időm a versenysportra, szeretném folytatni a versenyzést is.

Összességében tanulni szeretnék. Nagyon nagy a kabát, amibe bele kell nőni. A jogi szakmában és a vitorlázásban egyaránt. Úgy gondolom, hogy jó úton vagyok mert kiváló tanítóktól és sporttársaktól tanulhatok.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Hevér Kinga Szilvia
Fozó: Kovács Áron Márton

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása