Fiatal kutatók: beszélgetés Zsila Ágnessel

unkp_zsila_agnes.png

Zsila Ágnes Egyetemünk Pszichológiai Intézetének munkatársa, jelenleg a Személyiség- és Klinikai Pszichológia Tanszéken dolgozik adjunktusként. Kutatásában olyan egyéni sajátosságokat és viselkedéseket vizsgál, amelyek kapcsolatban állhatnak az egészséges és patologikus rajongással. 

Mikor kezdett foglalkoztatni a tudományos élet és minek a hatására döntöttél mellette?

Már az alapszakon foglalkoztatott a gondolat, miután a módszertani kurzusaink keretén belül lehetőségünk nyílt önálló pilot kutatásokat tervezni. A Debreceni Egyetemen folytatott pszichológiai tanulmányaim során mindig is ezek a feladatok voltak a leginspirálóbbak számomra. Az oktatóimtól kapott pozitív visszajelzések ugyancsak motiváltak arra, hogy újabb kutatási kérdéseket fogalmazzak meg. Nagyon hálás vagyok azért, hogy kezdettől fogva támogattak az ötleteim megvalósításában, akkor is, ha az érdeklődési területem meglehetősen specifikus vizsgálati fókuszra irányult. Kezdetben például a japán rajzfilmek (animék) nézői preferenciáinak megismerése indított el a médiapszichológiai irányvonalon.

Mi számodra a legvonzóbb a tudományos világban?

Legfőképpen az alkotómunka inspirál: az a folyamat, melynek során az ötletekből kutatási kérdések formálódnak, a kérdésekből kutatási tervek, amelyek azután empirikus vizsgálatokban realizálódnak. Számomra a produktivitás és az exploráció, a felfedezés öröme a legmotiválóbb a tudományos munkában.

A 2020/2021. évi Új Nemzeti Kiválóság Program egyik ösztöndíjasaként, milyen lehetőséget biztosított ez az ösztöndíj? Mit sikerült elérned a kitűzött célokból?

Az ösztöndíjnak köszönhetően sokkal magasabb feltételek mellett valósíthattuk meg az online adatfelvételünket. Ez azt jelenti, hogy több válaszadót érhettünk el, és magasabb színvonalú kérdőívszerkesztő szoftverrel dolgozhattunk. Mindezen feltételek lehetővé tették számunkra, hogy olyan nagy elemszámú mintán végezhessünk részletes elemzéseket, amely egyedülálló a specifikus témánk szakirodalmában. Ez persze nem csupán az én érdemem; hálás vagyok a kutatásban közreműködő társszerzőimnek, Dr. Orosz Gábornak, Dr. Lynn McCutcheonnek és Prof. Demetrovics Zsoltnak az értékes hozzájárulásukért a kutatás sikeréhez. Eredményeinket három empirikus tanulmányban foglaltuk össze, melyek közül mind Q1-es nemzetközi szakfolyóiratban jelent meg. 

Milyen előnyei vannak ennek a programnak egy egyetemi hallgató számára? Miért javasolnád, hogy bátran pályázzanak a pázmányos hallgatók?

Az ösztöndíjprogram hatalmas lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a szűkös források miatt nehezen megvalósítható kutatási tervek realizálódhassanak, és az innovatív ötletek a kutatás színvonala alapján nemzetközi szakmai fórumokra is eljussanak. Éppen ezért nagyon biztatom a kutatás iránt érdeklődő Hallgatókat arra, hogy pályázzanak, és valósítsák meg tudományos terveiket az ösztöndíj keretén belül.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Hevér Kinga Szilvia
Fotó: Zsila Ágnes

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása