Gyermeket Nevelők Szent József Ösztöndíja
Acél Andrea beszámolója

egy_csalad_lettunk_sablon_5.png

Egyetemünk idén is kiírta a Gyermeket Nevelők Szent József Ösztöndíjának pályázatát, amelyre várják a hallgatók jelentkezését. Minden évben 50 hallgató részesülhet a támogatásban, melynek célja, hogy ösztönözze és segítse a gyermeket nevelő hallgatókat. Az ösztöndíjra jogosult valamely alap- , mester- vagy osztatlan képzési szakján aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató, aki az ösztöndíjra szabályszerű pályázatot nyújtott be.

Acél Andrea harmadéves joghallgatónk gondolatai az ösztöndíjról: "Azt gondolom, hogy minden elnyert ösztöndíj motiválóan hat. Megerősíti a hallgatót abban, hogy jó úton halad, segíti átlendülni a nehéz helyzeteken, mert emlékezteti arra, hogy a kemény munkájának mindig megvan a jutalma, és a kitartása, elkötelezettsége végül sikerre vezet." 

1. Pontosan milyen szakos és hányad éves hallgató vagy a Pázmányon?

Jelenleg is harmadéves joghallgató vagyok a JÁK-on.

2. Hogyan/Honnan tudtad meg, hogy lehetőség van egy ilyen jellegű ösztöndíjra?

A Neptun rendszeren keresztül, egy üzenet formájában érkezett a felhívás.

3. Hány gyermeked van, mesélj róla/róluk.

Egy lányom van, aki 9 éves. Liza örömét leli mindenféle sportban, szeret táncolni, élvezi a zene ritmusát. Olykor elvonul egy csendes helyre olvasni, de ami a leginkább boldoggá teszi, az a cicák közelsége, ha simogathatja őket, és főleg – ha segíthet rajtuk. Szívesen rajzol cicákat a jegyzeteimre és a tankönyveim üres oldalaira is.

4. Mi a legnehezebb kihívás, ha a tanulmányaidra és a gyermeknevelésre gondolsz, hiszen mind a kettő sok befektetett energiával jár?

Mindkét elfoglaltsághoz sok idő kell, ha pedig jól szeretnénk csinálni, akkor még több időre van szükség. Szorgalmi időszakban talán könnyebb a szervezés, viszont a vizsgaidőszakra felborul ez az egyensúly és olyankor az egész család egy emberként várja az utolsó vizsgát. A vizsgaidőszak után egy kialvatlan, fáradt, de elégedett, boldog és főleg türelmes anyát kapnak vissza.

5. Milyen kötelezettségekkel jár az ösztöndíj (tanulmányaid befejezte során/után)?

A tájékoztatóban nem tesznek említést kötelezettségről, úgy tudom, hogy nem jár semmilyen kötelezettséggel.

6. Milyen volt a pályázat folyamata? Hiszen sokan tartanak a sok papírmunkától, ami ezzel jár, így lehet ez egy visszatartó erő, ami miatt nem pályáznak a hallgatók.

Teljesen egyszerű és egyértelmű a kérelem űrlapjának kitöltés, pár perc az egész. Tulajdonképpen három dokumentum csatolására van csak szükség.

7. Miben nyújtott segítséget számodra ez az ösztöndíjlehetőség?

Egyrészt anyagi támogatást nyújtott az elnyert ösztöndíj, amit tankönyvekre, ruházkodásra és a mindennapi élet dolgaira költöttünk, másrészt pedig egyfajta motivációként hatott, hiszen azt jelentette, hogy az eddig ráfordított idő és befektetett munka meghozta első gyümölcsét.

8. Miért tartod fontosnak az ösztöndíjprogramokat, lehet akár csak ezt a Gyermeket Nevelők Ösztöndíjra vonatkozóan érteni, de akár globálisan is!

Azt gondolom, hogy minden elnyert ösztöndíj motiválóan hat. Megerősíti a hallgatót abban, hogy jó úton halad, segíti átlendülni a nehéz helyzeteken, mert emlékezteti arra, hogy a kemény munkájának mindig megvan a jutalma, és a kitartása, elkötelezettsége végül sikerre vezet.

9. Mit tanácsolsz azoknak, akik hezitálnak egy ilyen ösztöndíjprogram lehetőségen?

Hogy ne gondolkodjanak túl sokat rajta! Ha megfelelnek a kritériumoknak, szánják rá azt a kis időt, töltsék ki a kérelmet és küldjék el. Adjanak esélyt maguknak. Ha megpróbálják, lehet, hogy sikerül. Ha nem próbálják meg, biztosan nem sikerül.

10. Bár szülőként tanulmányokat folytatni nem egyszerű és tele van kihívásokkal, mégis mi az, amire egy ilyen időszak meg tudja tanítani az embert?

Ha valaki újra iskolapadba ül és néhány évre elkötelezi magát, akkor az nemcsak neki, hanem a családtagjainak is megpróbáltatásokat hoz. Az ember élete átalakul, és addig fontosnak tartott dolgok válnak jelentéktelenné. A kitartás, szorgalom kerül előtérbe. Megtanulja az ember jobban értékelni az időt, családja türelmét és támogatását, a barátokká vált hallgatótársai segítségét, és nem utolsó sorban az Úr hatalmas kegyelmét a nehéz időszakok alatt.

„De, akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40:31)

Készítette: PPKE Kommunikáció/Szabó Fruzsina 

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása