KomMédia, Szociológia és a Pázmány-projekt
KomMédia, Szociológia és a Pázmány-projekt

buszkesegeink_blog_sablon_2.png

Simon Nikolett és László Tamás szociológusként végeztek a Pázmányon. Az előző félév során azonban visszatértek és tudásukkal, tapasztalataikkal segítették az egyetem egyik rendhagyó projektjének sikerét. Az általuk vezetett középiskolai kutatás legfőbb célja az volt, hogy megismerjük, miként gondolkodnak azok a gimnazisták, akik érettségi után a továbbtanulást választják, továbbá, hogy milyen jellemzők, tulajdonságok alapján választanak mindehhez ...

Pázmány könyvtár: 2021. szeptember
Pázmány könyvtár: 2021. szeptember

pazmany_konyvtar_sablon_6_1.png

A Pázmány oktatási, kutatási és tudományos tevékenységének egyik fontos fokmérője, hogy oktatóink és hallgatóink szerzői, illetve szerkesztői közreműködésével milyen kiadványok születtek. E szemléletnek megfelelően szeptember hónapban is tovább bővítjük a Pázmány könyvtár sorozatát. Kollégáinknak szeretettel gratulálunk munkájuk eredményéhez, sok sikert és erőt kívánunk a továbbiakhoz! Olvasóinknak kellemes időtöltést ...

Feldolgozott múlt
Feldolgozott múlt

img_0457.jpg

Az egyetem Történettudományi Intézetének tevékenységét, az utóbbi öt évben végzett munkát, a megjelent tudományos kötetek bemutatásával illusztrálták szeptember 24-én. Az Intézet tanárai mellett a hallgatók is szép számmal képviseltették magukat. Őze Sándor intézetvezető professzor bevezetőjében kiemelte: 23 oktató munkáját reprezentálja a bemutatott mintegy 60 kötet, ezen túlmenően számos tanulmány és folyóirat publikáció fémjelzi az Intézet ...

Pázmány könyvtár: interjú Fedeles Tamással
Pázmány könyvtár: interjú Fedeles Tamással

pazmany_konyvtar_sablon_9.png

A klerikusszentelések a középkori  Orbis Christianus (Keresztény Világ)  területén a megszokott események közé tartoztak. A római Kúriában időről időre feltűntek azok a külföldi, köztük a Kárpát-medence területéről származó ifjak, akik az egyházi rend szentségének különböző grádusait kívánták felvenni. A szentelések hátteréről, a korabeli gondolkodásmódról és szertartásrendről Fedeles Tamással beszélgettünk.

A Klerikusszentelések a ...

Munkavállalói mobilitási tippek első kézből
Munkavállalói mobilitási tippek első kézből

imag1944.jpgA PPKE Oktatási és Tanulmányi Osztály (OTO) osztályvezető-helyettese már több alkalommal is kihasználta az egyetem által biztosított külföldi tanulmányút lehetőségét, és valóban csak ajánlani tudja. Máltát különösen szereti, de Skóciát és Dél-Angliát is meglátogatta már az Erasmus+ keretében. Beszámoló érdeklődőknek, különösképpen a még bizonytalan munkatársaknak!

A feladatköröd igencsak összetett és aktív jelenlétet kíván, talán be sem ...

„Sok lépcsőt kellett megmásznunk, de ahogy haladtunk előre, még ellenszélben is egyre jobbak lettek a kilátásaink”
„Sok lépcsőt kellett megmásznunk, de ahogy haladtunk előre, még ellenszélben is egyre jobbak lettek a kilátásaink”

nevtelen_terv_58.pngA kezdeti időszak bizonytalanságától, az újdonság varázsáról, a megmászni való akadályokról és arról a bizonyos első évfolyamról beszélgettünk Halász Zsolttal Egyetemünk tanszékvezető docensével, aki immáron 26 éve kötődik hallgatóként, majd oktatóként a Jog- és Államtudományi Karhoz.

Mi jut eszébe azzal kapcsolatban, hogy a Pázmány újraalapításának 30 éves jubileumához közeledünk?

Az Egyetem alapításának idején még gimnazista voltam, ...

Beszélgetés Gregor-Tóth Péterrel
Beszélgetés Gregor-Tóth Péterrel

19-03-23_peti_porte_dsc01411.jpgA Felső-Kiskunságban rendezett erdőkezelési tábor elsődleges célja az ismeretátadás és a társadalmi felelősségvállalás növelése. A téma fontosságáról, az egyéni szerepvállalásról, valamint az ember és a természet összekapcsolódásáról beszélgettünk Gregor-Tóth Péterrel, Egyetemünk pszichológus hallgatójával.

Hogyan találtál rá erre a táborra? Mesélnél róla nekünk mit is jelent az, hogy erdőkezelési tábor?

Az erdőkezelési táborra az ...

Pázmány könyvtár: interjú Bajáki Ritával és Báthory Orsolyával
Pázmány könyvtár: interjú Bajáki Ritával és Báthory Orsolyával

pazmany_konyvtar_bathory_orsolya_es_bajaki_rita.png

Bajáki Rita és Báthory Orsolya szerkesztette kötetben több, eddig ismeretlen forrást, fordítást ismerhetünk meg: költészeti, egyháztörténeti, lelkiségtörténeti, irodalmi mozaikok állnak egymás mellett évszázadokon átívelően.

Mi jellemzi az ún. lelkiségi műveket? Besorolhatók-e egyetlen kategóriába, vagy műfajba, avagy itt valójában sok, egymás mellett élő szakrális és spirituális beszédmódról van szó?

A lelkiség ebben az esetben ...

Pázmány könyvtár: interjú Tahyné Dr. Kovács Ágnessel
Pázmány könyvtár: interjú Tahyné Dr. Kovács Ágnessel

pazmany_konyvtar_tahyne_dr_kovacs_agnes.png

Bándi Gyula   a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Jog- és Államtudományi Kara Környezetjogi és Versenyjogi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Doktori Iskolájának vezetője, az EU Környezetjog  Jean Monnet   professzora, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, az Alapvető Jogok Biztosának, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. A 65. születésnapja alkalmából ...

Pázmány könyvtár: interjú Szelestei Nagy Lászlóval
Pázmány könyvtár: interjú Szelestei Nagy Lászlóval

pazmany_konyvtar_sablon_1_1.png

Szelestei Nagy Lászlónak júniusban két kötete is megjelent, melyekből az egyiket szerzőként, a másikat pedig szerkesztőként jegyzi. Az előbbi esetben Séllyei Nagy Ignác püspök munkásságát mutatja be, míg a második kiadványban, többedmagával, az idő és tér hatásának témáját járja körbe.

Ki volt Séllyei Nagy Ignác? Milyen szerepet töltött be a magyar egyháztörténetben?

Séllyei Nagy Ignác az 1777-ben alapított Székesfehérvári egyházmegye ...

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása