Fiatal kutatók: beszélgetés Vámos Violettával
Fiatal kutatók: beszélgetés Vámos Violettával

unkp_sablon_vamos_violetta.png

Vámos Violetta a magyar alapszakot 2010-ben kezdte el, majd latin minorral egészítette ki, tanulmányait mesterképzésen, majd az Irodalomtudományi Doktori Iskolában folytatta. Doktori témája a klasszikus szerzők hatása Vörösmarty Mihály műveire, ezen belül egy ovidiusi szövegátvétellel foglalkozik, amely a Daphné-történetből származik. Az átvételt ő maga találta meg, és azóta is igyekszik minden lehetséges szempont szerint megvizsgálni azt, ebben Ajkay ...

Pázmány könyvtár: 2021. június
Pázmány könyvtár: 2021. június

pazmany_konyvtar_sablon_3_1.png

A Pázmány oktatási, kutatási és tudományos tevékenységének egyik fontos fokmérője, hogy az adott esztendőben oktatóink és hallgatóink szerzői, illetve szerkesztői közreműködésével milyen kiadványok születtek. E szemléletet kiterjesztve indítottuk el sorozatunkat, a Pázmány könyvtár at, amelyet tovább bővítünk június hónapban is. A listát nem kis büszkeséggel tesszük közzé, bízva abban, hogy az egyes kiadványok a jövőben még szélesebb körben ...

Az online oktatás mesterei: interjú Salát Gergellyel
Az online oktatás mesterei: interjú Salát Gergellyel

az_online_oktatas_mesterei_salat_gergely.png

A kényszerű változás lehetőséget kínált a fejlődésre és a megújulásra is, igaz, ez jóval több munkát, időt és energiát igényelt. A Kína iránti megnövekedett érdeklődés Salát Gergely számára az oktatói feladatain túl jóval több médiaszereplést is jelentett, oktatási céllal létrehozott Youtube-csatornája is egyre népszerűbb.

Mióta és milyen tárgyakat tanít a Pázmányon? A tapasztalatai alapján milyen képességekkel kell rendelkeznie egy XXI. ...

Pázmány Alumni: interjú Schandl Veronikával, a BTK egykori hallgatójával
Pázmány Alumni: interjú Schandl Veronikával, a BTK egykori hallgatójával

pazmany_alumni_schandl_veronika_1.png

Schandl Veronika dramaturg szeretett volna lenni, de végül maradt az örök szerelemnél, az irodalomnál és az angolnál. A felvételin dőlt el végleg: a Pázmányra akar járni. Egyetemi évei alatt eljutott írországi és skóciai nyári egyetemekre, egyre inkább a tudományos munka felé fordult. Már 1999 óta oktat a Pázmányon, ahol kollégáival az az elsődleges céljuk, hogy személyes figyelmet fordítsanak minden hallgatójukra.

A Pázmányon hallgatóként és ...

Pázmány könyvtár: interjú dr. Andok Mónikával
Pázmány könyvtár: interjú dr. Andok Mónikával

pazmany_konyvtar_sablon_4_1.png

Dr. Andok Mónika májusban megjelenő két tanulmányában is a hálózat témakörét járja körbe: a nemi különbségek és a hatalmi struktúrák szempontjából. 

A nők szerepvállalását a digitális média iparágainak technológiai és tartalmi alakításában számos kutatás kíséri figyelemmel. Hogyan állnak jelenleg a nemzetközi trendek? Mit mutatnak az elemzések?

A hálózati kommunikáció tekintetében három különbségtételre, megosztottságra érdemes ...

Az online oktatás mesterei: interjú dr. Töttős Ágnessel
Az online oktatás mesterei: interjú dr. Töttős Ágnessel

az_online_oktatas_mesterei_tottos_agnes_1.png

Dr. Töttős Ágnes a  Jog- és Államtudományi Kar Deák Ferenc Továbbképző Intézetének angol nyelvű Európa-jogi szakjogász szakirányú továbbképzésének megbízott oktatója. A pandémia alatt Brüsszelből végezte szakdiplomatai feladatai mellett oktatói tevékenységét is. Kihívásként tekintett a megváltozott körülményekre, a pozitív hallgatói visszajelzések további fejlődésre és még nagyobb odafigyelésre ösztönzik.

Mióta és milyen tárgyakat ...

Pázmány Alumni: interjú Kitty Bich Thuy Tával, a BTK egykori hallgatójával
Pázmány Alumni: interjú Kitty Bich Thuy Tával, a BTK egykori hallgatójával

pazmany_alumni_kitty_bich_thuy_ta_1.png

Kitty Bich Thuy Ta hétköznapjaiban erősen jelen van a véletlenek sorozata. Egy meghiúsult külföldi tanulmány után sodorta az élet a Pázmány Kommunikáció- és médiatudomány szakára, majd egy szerelem miatt került a Bournemouth-i Egyetemre, sőt, első regényének ötlete is egy Google keresésnek köszönhető. Életútról, az írás szépségeiről és a pillanatok felismerésének fontosságáról beszélgettünk.

Volt valamilyen meghatározó élménye, amely miatt ...

Vörösmarty iskolás évei
Vörösmarty iskolás évei

218387687_4185238174899734_6845357780390406522_n.jpg
Vasárnap veszi kezdetét a „Régi magyarországi emlékek Székesfehérváron (1001-1830)” című online programsorozat, melyen Egyetemünk Irodalomtudományi Doktoriskolájának doktorandája, Vámos Violetta is előad.

A négyből három előadás valamilyen módon Vörösmarty Mihályhoz köthető.  Milyen kapcsolata volt a várossal?

Vörösmarty Pusztanyéken, a mai Kápolnásnyéken született, ami ma vonattal nagyjából félórányira található Székesfehérvártól. ...

Egy család lettünk: Maczák-Gyöngy Ágnes és Maczák András
Egy család lettünk: Maczák-Gyöngy Ágnes és Maczák András

egy_csalad_lettunk_maczak_csalad_1.png

Gyöngy Ágnes molekuláris bionika mérnöki alapképzést, majd orvosi biotechnológia mesterképzést, Maczák András mérnökinformatikus alapképzést végzett az ITK-n. Megismerkedésük a kari Animátor Közösségnek köszönhető, sok barátot és rengeteg élményt szereztek itt együtt. Hitük, humoruk, az egymás iránti szeretet és tisztelet táplálja kapcsolatukat és családjuk egységét.

Mikor és hogyan ismerkedtek meg?

Ágnes: 2011-ben kezdtem az egyetemi ...

Az online oktatás mesterei: interjú Andok Mónikával
Az online oktatás mesterei: interjú Andok Mónikával

az_online_oktatas_mesterei_sablon_1.png

A járvány okozta kényszerű online oktatás egyaránt okozott nehézséget a hallgatóknak és az oktatóknak is, azonban Andok Mónika, a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet docense szerint nem volt olyan helyzet, amelyet ne lehetett volna egy kis időráfordítással megoldani. Sőt, úgy tartja, ha már csak egy valakinek is többet nyújtott ez az időszak, akkor már megérte beletenni a fáradtságos munkaórákat az előadások anyagaiba. Az online oktatás következő ...

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása