Ujvári János diplomadíj-pályázat - Rábai Gábor
Ujvári János diplomadíj-pályázat - Rábai Gábor

20211117_155258.jpgMindannyian szeretjük a filmeket, karaktereikért világszerte milliók rajonganak, sőt, a velük kapcsolatos merchandising termékek piaca is óriási. Hogy alakul a téma jogi háttere? Erről jóval kevesebbet tudunk, pedig a szerzői jog nagyon érdekes terület. Rábai Gábor diplomamunkája nemcsak szakemberek, hanem laikusok számára is izgalmas olvasmány. Alapos és igényes munkájával az Ujvári János diplomadíj-pályázat szerzői jogi kategóriájában első helyezést ért ...

Ujvári János diplomadíj-pályázat - Barják Annamária
Ujvári János diplomadíj-pályázat - Barják Annamária

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célkitűzése felkelteni a felsőoktatásban tanulók érdeklődését a szellemitulajdon-védelem jelentősége iránt. A pályázat keretében a tanulmányaik végéhez közeledő hallgatók diplomadolgozatuk témáját vizsgálják meg szellemitulajdon-védelmi szempontból, így olyan tudásra tesznek szert, amit a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosíthatnak. A 2020/2021-es tanévben Egyetemünk négy ...

A misszionárius köztünk jár
A misszionárius köztünk jár

keszeli.jpg

Keszeli Sándor biológia-hittanár szakon végzett, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium pedagógusa. Felesége magyar-hittanár szakon szerzett diplomát, majd mentálhigiénés vonalon képezte tovább magát, a Szeged-Csanádi Egyházmegye kórházi lelkipásztori szolgálatában dolgozik. Négy gyermeküket nevelik.

Hogyan kezdődött a katolikus vallással való kapcsolata?

Családom apai ágon evangélikus, anyai ágon katolikus gyökerekre tekint vissza. Apai ...

Pázmány könyvtár 2021
Pázmány könyvtár 2021

pazmany_konyvtar_sablon_14.png

Az év végéhez közeledve ismét összeállítottuk az oktatóink és hallgatóink szerzői, illetve szerkesztői közreműködésével készült kiadványok listáját. Nagyon büszkék vagyunk mindannyiuk munkájára és eredményeire, bízunk benne, hogy műveik a jövőben egyre szélesebb körben válnak ismertté! A lista szerencsére nagyon hosszú, jól mutatja, mennyire szerteágazó tudományterületek szakértőit tudhatjuk kollégáink között.

Jó böngészést ...

Pázmány könyvtár: 2021. november
Pázmány könyvtár: 2021. november

  pazmany_konyvtar_sablon_13.png

Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar

Az angol irodalom története 2. kötet A kora újkor irodalma. Az 1480-as évektől 1640-ig

A kötet a legkorszerűbb irodalomtörténeti és kultúratudományi megközelítések alapján mutatja be a kora újkor angol irodalmának főbb műfajait.

Eközben tudatosan tágítja az irodalmi jelenségek mezejét: feltárja az irodalom határterületeit, bemutatja az irodalminak tekintett művek környezetét alkotó anyagi kultúrát, ...

A Nature Communications folyóiratban jelent meg két oktatónk cikke
A Nature Communications folyóiratban jelent meg két oktatónk cikke

nevtelen_2.png

A Nature Communications egy nyílt hozzáférésű folyóirat, amely magas színvonalú kutatásokat tesz közzé a biológiai, fizikai, kémiai és földtudományok minden területén. Ebben jelent meg Csaba György és Pap Ádám publikációja is.

Hogyan jött a felkérés a publikálásra?

A Nature Communications – csakúgy, mint a legtöbb tudományos folyóirat – nem meghívásos alapon működik. A kutatók jelentősnek vélt eredményeiket beküldik a folyóirathoz, amely ...

Összetartozásunk ajándékai
Összetartozásunk ajándékai

Bölcsész-jogász, a közigazgatásban dolgozik. Tanulmányait a Pázmány bölcsészkarán, magyar-német szakon kezdte 1998-ban. A német szak leadása után levelező tagozaton jogi tanulmányokat folytatott, 2006-ban diplomázott. Czibolya Gábor egyetemista kora óta kezdeményezője minden évben a külhoni magyarok – elsősorban óvodák és iskolák – számára végzett adománygyűjtésnek.    

dobozbontas_suli.jpg

Idén tizennyolcadik alkalommal hirdették meg akciójukat. Milyen ...

Büszkeségeink: Mórocz Ákos tollaslabdázó, az ITK hallgatója
Büszkeségeink: Mórocz Ákos tollaslabdázó, az ITK hallgatója

buszkesegeink_international_students-_blog_sablon_6.png

Mórocz Ákos ötévesen talált rá a tollaslabdára, 15 éves korától már komolyabban versenyzett, mára a hazai mezőny egyik kiemelkedő képviselője. A sport mellett molekuláris bionikai mérnöki tanulmányokat folytat, hogy protézisek gyártásával járulhasson hozzá mások életminőségének javításához.

Először is szeretnénk gratulálni a nemrégiben elért országos eredményeidhez. Milyen volt és hogyan zajlott a verseny? Mesélj nekünk az élményeidről, ...

Büszkeségeink: Tomanóczy Bálint röplabdázó, a JÁK hallgatója
Büszkeségeink: Tomanóczy Bálint röplabdázó, a JÁK hallgatója

buszkesegeink_international_students-_blog_sablon_7.png

Másodéves joghallgatónk, Tomanóczy Bálint nagyapja és édesapja nyomdokaiban járva kiemelkedő tehetségével és kitartásával a magyar röplabda élvonalába küzdi fel magát, centerként az Extraliga egyik legjobb játékosa lett. Sportolói karrierje mellett nagy hangsúlyt fektet tanulmányaira is, ugyan embert próbáló feladat mindkét fronton helytállnia, de a sportból merített energia lendületet ad egyetemi kötelezettségeinek teljesítéséhez is.

Hogy vagy? Hogy ...

Pázmány könyvtár: 2021. október
Pázmány könyvtár: 2021. október

pazmany_konyvtar_sablon_11.png

A Pázmány oktatási, kutatási és tudományos tevékenységének egyik fontos fokmérője, hogy oktatóink és hallgatóink szerzői, illetve szerkesztői közreműködésével milyen kiadványok születtek. E szemléletnek megfelelően október hónapban is tovább bővítjük a Pázmány könyvtár sorozatát. Kollégáinknak szeretettel gratulálunk munkájuk eredményéhez, sok sikert és erőt kívánunk a továbbiakhoz! Olvasóinknak kellemes időtöltést összeállításunkhoz!

...

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása