Szakajánló sorozatunk: Pázmány spanyol képzés
Sokszínű programok, hallgató központúság, jó közösség

60648581_2193956390689113_6130087142317096960_n.jpgA spanyol a világnyelvek közé tartozik. Ötszáz millióan beszélik a különböző kontinenseken. A spanyol nyelvterület gazdag történelmi és kulturális múltra tekint vissza, ugyanakkor napjainkban a legdinamikusabban fejlődő térségekhez tartozik. Rózsavári Nóra docens a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Romanisztikai Intézetében a Spanyol Tanszék megbízott vezetője.  Az általa irányított szakról a következőket mondja:

„A PPKE Spanyol Tanszéke családias és személyközpontú, ahol kiemelt figyelmet és kellő időt fordítunk a hallgatók fejlődésére. BA képzésünkön – 3 évfolyamon – mintegy 20-25 hallgató tanul. Ez ideális létszám a közös munkához, és ahhoz is, hogy mindenki személyre szabott figyelmet kapjon. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink a legtöbbet hozzák ki magukból tanulmányaik során, de hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezt jó légkörben tehessék. Ugyancsak fontos számunkra a közösség, amelyet kulturális és tanszéki napokkal, öregdiák találkozókkal és egyéb programokkal kívánunk erősíteni.”

Sokszínű programok, hallgató központúság, jó közösség – elsősorban ez ragadta meg Harnish Inez hallgatót. Ugyanakkor említi a kiscsoportos formában folyó oktatás előnyeit is.

21215e20-a1eb-459e-8453-f0f5852ac95c.JPGA PPKE spanyol képzése szakmai szempontokból elsősorban abban különbözik az ország többi spanyolos képzésétől, hogy igyekszünk modern módszereket bevezetni az oktatásba (pl. projekt alapú irodalomoktatás), illetve kiemelt hangsúlyt helyezünk a tehetséggondozásra, melynek keretén belül az egyetem KAP projektjeinek finanszírozásával a tanszék oktatói és hallgatói minden évben közösen vesznek részt konferencián, melyen több hallgatónk előadóként is szokott szerepelni. Emellett a diákok spanyol nyelvterületen tanulmányútra is utazhatnak – mondja a docens asszony.

Inez a kiváló tanárokat említi. Az oktatók felerészben spanyol anyanyelvűek, és mint hozzáteszi, nemcsak Spanyolországból, hanem Latin-Amerikából is érkeznek, s ez lehetőséget nyújt arra, hogy a spanyol nyelv többféle változatával megismerkedhessenek.

Egy korábbi hallgató így jellemezte a világhálón Rózsavári tanárnőt: „Órái nagyon jól követhetőek, érdekesen adja elő a tananyagot, mindig plusz érdekes információkat fűz hozzá, kedves, korrekt, s azt kéri számon, amit elmondott.”

A hazai felsőoktatásban, folytatja Rózsavári Nóra, egyedül náluk van lehetőség olyan minor szakok, illetve tanegységek állami finanszírozású elvégzésére, ami után a hallgatók nemcsak spanyol irodalmi vagy nyelvészeti (azaz diszciplináris) mesterképzésen folytathatják tanulmányaikat, hanem számos társadalomtudományi mesterképzésen is. Ide sorolható a nemzetközi tanulmányok, a politológia, az andragógia, az emberi erőforrás tanácsadó stb., de természetesen tovább mehetnek fordító és tolmács, vagy például kommunikáció és médiatudomány mesterképzésre is.

img_1307.JPGKiterjedt kapcsolataik révén gyakorlatilag mindenki részt vehet Erasmus képzésben. „Hallgatóink Barcelonába, Cádizba, Valladolidba, Oviedóba, Valenciába, Zaragozába utazhatnak ösztöndíjasként, de például Reykjavíkba, az Izlandi Egyetem Spanyol Tanszékére is pályázhatnak.” Az egyetem az Erasmus ösztöndíjat nyert hallgatóknak kiegészítő támogatást nyújt. Lehetőség van CEEPUS ösztöndíjra is, a FISH és a Hispanisztika hálózaton belül a PPKE hallgatói a közép-európai országok spanyol tanszékein is (Graz, Pozsony, Brno, Ljubljana, Zágráb, Krakkó, Kolozsvár) szerezhetnek egyhónapos vagy féléves tapasztalatot.

„Mivel kevesen vagyunk, számos helyre jelentkezhetünk Erasmus ösztöndíjjal, amit – ha a tanulmányi eredmény megfelelő – nagy valószínűséggel el is nyerünk. Én például a valenciai egyetemen tanulhattam egy ideig” – mondja Inez.

Milyen területeken helyezkedhetnek el a szakon szerzett diplomával? „Volt hallgatóink között vannak nyelvtanárok, részben gimnáziumban, részben magánzóként vagy nyelviskolában oktatnak. Mások fordítással foglalkoznak, többen saját kis vállalkozásuk keretében. Az utazási irodákban is találkozhatunk velük, de szívesen vállalnak idegenvezetői állást, illetve nagy nemzetközi cégeknél is elhelyezkedhetnek a végzettek. Ha pedig nemzetközi tanulmányok szakirányban mesterképzést is szereznek, akár a közigazgatás magas szintjein – minisztériumokban is – el lehet helyezkedni” – sorolja Rózsavári Nóra.

Inezt a spanyol tanári pálya érdekli elsősorban, „de gondolkozom a nyelvészeten is, és foglalkoztatnak az idegenforgalom nyújtotta lehetőségek is”.

Hogy hány hallgatót vesznek fel, az nemcsak a pontszámoktól függ, hanem attól is, hogy hányan jelölik meg a szakot első helyen, magyarázza a tanárnő. Az internetes oldalakon (pl. felvi.hu) megjelenő szám azt a legalacsonyabb pontszámot jelenti, amellyel azok a hallgatók kerültek be, akik első helyen jelölték meg a PPKE spanyol szakot. Évente mintegy 10-15 hallgató kezdi meg tanulmányait. „Mostani diákjainkról elmondható, hogy nyíltak, szorgalmasak, aktívak, igazán büszkék vagyunk rájuk. Az érdeklődők pedig bármikor bejöhetnek egy előadásra vagy gyakorlatra, szívesen és szeretettel várjuk őket.” Végül a docens asszony így összegez: „Azt szeretném, hogy hallgatóink szívesen jöjjenek hozzánk, jó kedvvel tanuljanak, és minél többet tudjanak, amikor kikerülnek.”

Spanyol Tanszék
Képzés helyszíne: Budapest
Telefonszám: +36707788683
E-mail: romanisztika@btk.ppke.hu
Tanszéki Facebook
Tanszéki weboldal
Nézz körül a tanszéken!

Írta: PPKE Kommunikáció/E.I.
Fotók: PPKE

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása