Mindannyian Krisztus reklámjai vagyunk
Fábry Kornél atya előadása az egyetemen

2020-03-03_fabrykornel_jak-0061.jpgAz 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak Budapest ad otthont szeptember 13 – 20. között. A szervezőbizottság főtitkára, Fábry Kornél atya a kongresszus lényegéről és az előkészületekről tartott előadást az egyetemen március 3-án.

Eucharisztia – sokan talán nincsenek is tisztában ennek a szónak a jelentésével, esetleg még a keresztények közül sem, kezdte közvetlen hangú ismertetését Kornél atya. „Nem is olyan könnyű megérteni, mert az Eucharisztia nem fordítható le egyetlen szóval; egyszerre jelenti a hálaadást, a szentmisét, az Oltáriszentséget, ráadásul hittitokról van szó, ahogyan a szentmisében is mondjuk: íme, hitünk szent titka.”

   Az eucharisztikus kongresszus, folytatta, „hatalmas találkozó, ezért is hirdetjük úgy: találkozz Jézussal Budapesten (is), aki azt mondta János evangéliumának 6. fejezetében: »…aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon. A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital. Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, az bennem marad, én meg benne. Engem az élő Atya küldött, s általa élek. Így az is élni fog általam, aki engem eszik. Ez a mennyből alászállott kenyér nem olyan, mint az, amelyet atyáitok ettek és meghaltak. Aki ezt a kenyeret eszi, az örökké él.« Nem kell tehát feltalálni az örök élet gyógyszerét vagy elixírjét, hiszen Jézusban eljött közénk.”

   2020-03-03_fabrykornel_jak-0059.jpgAz eucharisztikus kongresszus világméretű ünnepségsorozat az Eucharisztia tiszteletének és szeretetének elmélyítésére. „Szeretnénk hittitkunkat ez alkalommal is a világ elé tárni, másrészt tanúságot tenni az Egyház részéről.” Kornél atya emlékeztetett Ferenc pápa szavaira: az Egyház lépjen ki a templom falai közül, hiszen Jézus az Egyházat evangelizációra, misszióra alapította, azért, hogy Isten országa mindinkább elterjedjen a Földön. „Az Egyház legfőbb célja, hogy összegyűjtse mindazokat, akik Istennél megtalálják a bűnbocsánatot, az irgalmat, és vigyük el Krisztus örömhírét, hogy mindenkinek szól a meghívása.”

   Magyarországon Szent István király halálának kilencszáz éves évfordulóján, 1938-ban már rendeztek nemzetközi eucharisztikus kongresszust (akkori elnevezéssel Eucharisztikus Világkongresszust.) Félmillióan vettek részt rajta, ötvenezren külföldről érkeztek, annak ellenére, hogy a nemzetiszocialista német diktátor megtiltotta a németeknek és az osztrákoknak a részvételt.

1938-ban eucharisztikus hajó vitte körbe a Dunán az Oltáriszentséget, nyolc másik hajó kíséretében. Eugenio Pacelli bíboros államtitkár, a későbbi XII. Piusz pápa volt a pápai legátus. A régi fényképeken jól látszik a Citadellán emelkedő hatalmas fénykereszt a kongresszus ideje alatt. A Lánchíd erre az alkalomra kapta ma is látható díszkivilágítását, a fényfüzért, a pilléreken világoló eucharisztikus szimbólumot időközben megszüntették… Ekkor nyerte el mai formáját a Hősök tere, s adott helyet a közös szentmisének – mint ahogyan a mostani kongresszus záró liturgiájára is itt kerül sor – a legújabb hírek szerint Ferenc pápa részvételével.

2020-03-03_fabrykornel_jak-0052.jpg„1938-ban még másféle képet mutatott a magyar társadalom. A népegyházi gyakorlatnak megfelelően az emberek mindennapjaihoz hozzátartozott a vallásgyakorlás. Mutatja ezt, hogy háromezer rendőr részvételével külön szentmisét tartottak számukra, a férfiak szentségimádásán pedig százötvenezren vettek részt.”

 A kongresszus története 1874-ig tekinthet vissza. Egy francia hölgy, a korábban apácának készült Émilie-Marie Tamisier úgy gondolta, az egyre inkább szekularizálódó Franciaországban is „van mondanivalója az Egyháznak”. Ezért évente zarándoklatot szervezett az Eucharisztia tiszteletének jegyében. A végén már ötvenezren csatlakoztak hozzá. 1881-ben Lille-ben kialakult a későbbi kongresszusokat jellemző tanítás, a tanúságtétel és a körmenetet.

A kongresszust már nemcsak francia nyelvterületen, hanem azon kívül is megtartották. A Jeruzsálemben 1893-ban rendezett kongresszusra legátust küldött a pápa, majd Szent X. Piusz pápa Rómában látta vendégül az Eucharisztia tisztelőit 1905-ben. A kongresszusokat kezdetben évente tartották, „néha a történelem közbeszólt, és kénytelenek voltak elhalasztani, mára pedig kialakult rend szerint négy évente rendezik meg, egyszer Európában, majd valamelyik másik földrészen felváltva”. Legutóbb, 2016-ban a Fülöp-szigeteki Cebuban több millió ember részvételével találkoztak az Eucharisztia tisztelői, akiknek igénye, hogy – Kornél atya szavaival – „online kapcsolatban legyenek Krisztussal”.  

   2020-03-03_fabrykornel_jak-0049.jpgA Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célja „Isten dicsőítése, őt helyezni a középpontba, őt imádni az Oltáriszentségben. Szeretnénk megerősíteni a katolikus hitét.” Kornél atya egy franciaországi felmérésre utalt, amely szerint a templomba járóknak csak mintegy a fele hiszi, hogy Jézus valóságosan jelen van az Eucharisztiában, az Oltáriszentségben. Csakhogy akkor, tette fel a kérdést, miért térdel le a másik fele? „Ha nem hiszi, akkor bálványimádást végez egy kenyér előtt.” Észak-Amerikában „még siralmasabb volt a hasonló felmérés eredménye”.

A főtitkár eljátszott a gondolattal: vajon hogyan reagálnának a járókelők, „ha kimennénk egy mini monstranciával, és megszólítanánk az embereket: itt a világ teremtője és megváltója! Hányan tekintenének ránk finoman fogalmazva furcsán? Pedig ez hitünk szent titka! Mi hisszük, hogy Jézus jelen van az átváltoztatott ostyában. Erről szólnak majd a délelőtti előadások a kongresszuson. A tanúságtételek pedig Isten szeretetéről, aki nemcsak megteremtette a világot és emberré lett, majd meghalt a bűneinkért és feltámadt, hanem közöttünk maradt az Oltáriszentségben. A kongresszus célja az evangelizáció, amelynek leginkább szembetűnő eseménye az Erdő Péter bíboros vezetésével a Kossuth téren és remélhetően Ferenc pápa celebrálásával a Hősök terén bemutatott szentmise és a gyertyás, fáklyás körmenet lesz.” 

   A nyitó szentmisére eddig négyezer elsőáldozó jelentkezett. Hatszáz tagú gyermekkórus szolgál majd a liturgián, amely egyben a katolikus iskolák tanév eleji Veni Sanctéja lesz. 

   2020-03-03_fabrykornel_jak-0046.jpgA főelőadások és tanúságtételek helyszíne a Hungexpo területe. „Minden nap tizenötezer embert látunk vendégül az A csarnokban. A program reggel ¾ 9-kor laudessel kezdődik, majd katekézis hangzik el a világ minden tájáról érkező bíborosoktól, ezt követik a tanúságtételek különböző országokból, köztük Áder János köztársasági elnök is elmondja katolikus hitéről a gondolatait.” A szentmise és az ebéd után délután négy fakultációban folytatódik a lelki program. A családok napjára a Margitszigeten kerül sor, és meghirdették az országos ministránstalálkozót, amelyre néhány ezer fiatalt várnak.

   A kongresszust mintegy száz kulturális program egészíti ki. A szereplők között találjuk a 100 tagú cigányzenekart, a Csík Zenekart, a Szent Efrém Kórust, Ákost, fellép a moszkvai patriarchátus kórusa, eucharisztikus szimfónia hangzik fel a Müpában. „Minden igényre igyekszünk tekintettel lenni.”

   Nyolcvan országból hatvanezren jelezték eddig részvételi szándékukat. A budapesti plébániák egy része is aktívan bekapcsolódik a különböző nyelvű csoportok programjaiba, a vendéglátásba.

   Kornél atya négy pontban foglalta össze, mivel segíthetjük a kongresszus sikerét: imával, ha személyes és folyamatos kapcsolatban maradunk Krisztussal, rendszeresen és aktívan részt veszünk szentmisén, és tanúságtevő, hiteles keresztény életet élünk. „Mindannyian – papok és világiak – Krisztus reklámjai vagyunk.” Teréz anya így fogalmazott: „Töltsetek annyi időt az Oltáriszentség előtt, amennyit csak lehet, és ő be fog tölteni hatalmával és erejével.” Szent II. János Pál pápa üzenete pedig így hangzik: „Az Eucharisztia a harmadik évezred fénye és élete.”

Írta: PPKE Kommunikáció/E.I.
Fotó: PPKE

 

Nézzétek meg, mit üzen nektek Fábry Kornél atya!

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása