Szükség van a közvetlen beszélgetésekre
beszélgetés Alessandro Caprioli atyával, a PPKE egyetemi lelkészével

Az Egyetemi Lelkészség mindenki előtt nyitva áll, és várja mindazokat, akik az egyetemi évek alatt, közösségben is szeretnék megismerni a keresztény élet által nyújtott értékeket. Alessandro Caprioli atyát, egyetemi lelkészt elsőként az Egyetemi Lelkészség céljáról kérdeztük.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem ne kizárólag azért legyen „katolikus“, mert ezzel ihletően hat az oktatásra, hanem azért is, hogy mindenkinek – hallgatóknak, oktatóknak és az egyetem valamennyi tagjának – lehetősége legyen megélni a hitét a szentségek, valamint a személyes és közösségi kapcsolatok segítségével ott, ahol napjaik jelentős részét töltik.

Milyen módon keresi a kapcsolatot a hallgatókkal?

Sokféleképpen. Minden tanév kezdetén ellátogatok az évnyitó eseményekre, ismertetem az egyetemi lelkészség küldetését, és bemutatom a programjainkat. Ezek az alkalmacapriori.jpgk különösen fontosak a gólyák, az elsőévesek megismerése szempontjából. A tanév során részt veszek a nyílt napokon, a különböző bemutató rendezvényeken és más közösségi alkalmakon. Az általam tartott kurzusok egyszerre oktatási és missziós célt szolgálnak. Az állandó programokról (misék, lelkigyakorlatok, hittani foglalkozások, karitatív kezdeményezések) a faliújságokon és az interneten keresztül értesülhetnek az egyetem polgárai. Fogadóóráimon pedig mindig megtalálható vagyok.

Miért fontos, hogy minél többekkel személyes kapcsolatot alakítson ki?

A kereszténység elsősorban nem vallásos elmélet vagy erkölcsi rendszer, hanem élő tapasztalat, amely az emberekkel való találkozás során nyilvánul meg. Mi abban az Istenben hiszünk, aki emberré lett, közénk jött, aki nemcsak „felülről diktált” számunkra egy üzenetet a Szentírás lapjain. A kereszténység eszménye a felebaráti kapcsolatokban megnyilvánuló, Krisztus által képviselt szeretet.

A mostani, minden korábbi tapasztalattól különböző helyzetben is szükség van a közvetlen beszélgetésekre a hallgatókkal – pillanatnyilag online módon –, és aki kívánja, annak lelki támogatást nyújtunk. Egész nap informatikai eszközöket használunk a munkához, a tanításhoz, a tanuláshoz és a kikapcsolódáshoz is. Ennek az a veszélye, hogy belemerülünk a virtuális világba, amely számtalan videót, képet, szöveget kínál, ezek azonban nem helyettesíthetik a személyes kapcsolatokat, hasonlattal élve: ahogyan egy ízletes pizza képe sem csillapíthatja éhségünket, mert erre csak a valódi étel képes!

Caprioli atya, hamarosan új formában is várja a lelki feltöltődésre vágyó hallgatók jelentkezését. Meghívja őket egy online lelki kávézásra...

Valóban, az utóbbi hetek elzártsága sokak számára okoz feloldhatatlannak tűnő helyzetet. Sokan úgy érzik, nem mennek úgy a dolgaik, ahogy szeretnék, tanulmányaikkal, egyéb kötelezettségeikkel nem tudnak haladni, a rájuk nehezedő nyomás szinte megbénítja őket. Ez egy természetesen folyamat, ugyanakkor a megoldás sokszor valóban nem megy egyedül. Az online lelki kávézót elsősorban azok számára ajánljuk, akik ilyen, vagy hasonló problémákkal szembesülnek, akiknek egy őszinte, korlátok nélküli beszélgetés segíthet visszatérni a normál kerékvágásba. Fontos, hogy tudd, nem számít, hogy ismersz-e már engem, vagy nem, hogy keresztény vagy-e, vagy sem, ha bármilyen kérdésed van, vagy csak szeretnél egy jót beszélgetni, az egyetem Facebook oldalán foglalj időpontot! Várlak szeretettel, hiszen minden találkozás örömmel tölt el!

Készítette: PPKE Kommunikáció
Fotó: PPKE

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása