Dr. Nagy Sándor: Legyen a véradás is egy próba
Számítunk a hallgatókra, hiszen beteg embereken segítenek, önzetlenül

A véradás „szünetmentes” tevékenység, hiszen a betegek kezeléséhez, nemegyszer az életmentéshez, folyamatosan szükség van vérkészítményekre. A sürgősségi ellátásokhoz az elmúlt hetekben is a nap 24 órájában biztosítottuk a vérkészítményeket. A tervezhető műtétek újraindításával fokozatosan visszaáll a kórházak vérkészítmény-igénye a normál mennyiségre, így nagy szükség van arra, hogy mihamarabb elérjük az átlagos napi 1600-1800 véradást. Számítunk a hallgatókra, a fiatalok mindig „bevállalósak”, legyen a véradás is egy próba, hiszen ezzel beteg embereken segítenek, önzetlenül!

egyetemi_veradas-11.jpg

Bárki jelentkezhet véradónak, aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves,  a testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. Fontos, hogy a véradásra ne felejtsék elhozni a személyi igazolványukat, lakcím-és TAJ-kártyáikat!

A koronavírus kapcsán bevezetett korlátozásokról és megelőző intézkedésekről a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas oldalon tájékozódhatnak.

dr_nagy_sandor_szakmai_foigazgato-helyettes.jpgBár tudományos vizsgálatok nem támasztják alá a véradás jótékony hatását, de számos véradó számol be arról, hogy a véradás után úgy érzi, hogy felfrissül, megújul a szervezete.

Fontos kiemelni, hogy minden véradás alkalmával történik egy előzetes orvosi vizsgálat vérnyomásméréssel, hemoglobinszint méréssel, továbbá a levett véreket kivizsgáljuk HIV, szifilisz, Hepatitis-B és Hepatitis-C fertőző ágensekre, így a véradás tulajdonképpen tekinthető szűrővizsgálatnak is.

Budapesten és a megyei székhelyeken állandó intézeteink várják a véradókat, emellett pedig számos kiszállásos véradást is szervezünk. A véradások helyszínéről és időpontjáról a http://www.ovsz.hu/ver/veradasok oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szöveg és fotó: Dr. Nagy Sándor szakmai főigazgató-helyettes, Országos Vérellátó Szolgálat

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása