Magas színvonalon teljesíteni a nemzetiségi oktatási-nevelési feladatokat
Óvodapedagógus alapképzési szak - nemzetiségi szlovák óvodapedagógus szakirány szakirányú továbbképzési szak bemutatása

Aszlovakovoped.jpgz óvodapedagógus alapképzési szak - nemzetiségi szlovák óvodapedagógus szakirány szakirányú továbbképzési szak óvodapedagógus szakon végzett pedagógusokat készít fel a szlovák nemzetiségi anyanyelvi nevelésre és a nemzetiségi nyelven folyó foglalkozások megtartására. Alapvető célunk olyan pedagógiai szakemberek kibocsátása, akik tudományosan megalapozott, korszerű szakmai ismeretek, kompetenciák birtokában alkalmasak óvodapedagógusi képzettségükre építve magas színvonalon teljesíteni a nemzetiségi oktatási-nevelési feladatokat. A hallgatók a képzés során elsajátíthatják a szlovák mint anya- és második nyelv (nemzetiségi nyelv) helyes és igényes használatát, a szóbeli nyelvhasználat fejlesztésének stratégiáit, megismerkedhetnek a nemzetiségi óvodai nevelést szabályozó dokumentumokkal, a kisebbség történelmével, aktuális helyzetével, kultúrájával, néphagyományával, játék- és dalkincsével, ezek tanításának, valamint a nemzetiségi identitás fejlesztésének korszerű módszereivel. A résztvevőknek lehetőségük van a Nemzetiségi Pedagógus Tanulmányi Ösztöndíjprogram megpályázására. A befejezett tanulmányokat igazoló bizonyítvány általános, kétnyelvű komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának is megfelel. Az itt megszerzett végzettséggel a magyarországi nemzetiségi óvodában dolgozó óvodapedagógus nemzetiségi pótlék megszerzésére jogosult.

A képzésre a PPKE BTK esztergomi helyszínén, a Iohanneumben kerül sor. A Iohanneum a régi érseki tanítóképző épülete, mely a város központjában, a Bazilika tövében található. A PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központ Óvó- és Tanítóképző Tanszékén komoly múltra visszatekintő hagyományai vannak a nemzetiségi pedagógusképzésnek. A csodálatos környezet, a patinás épület, a szlovák nemzetiségi óvodapedagógus-képzés terén szerzett gazdag tapasztalatok, az egymásra figyelés és a családias kiscsoportos oktatás támogató erő az egyetemi tanulmányokkal járó feladatok teljesítésében.

A továbbképzésre óvodapedagógus diplomával rendelkező érdeklődők jelentkezését várjuk. A hallgatók a szakirányú továbbképzésen megszerzik a szlovák nemzetiségi óvodapedagógus végzettséget, ami szükséges a szlovák nemzetiségi óvodai csoportokban a kétnyelvű nevelési feladatok ellátására.

Szöveg: Horváthné Farkas Éva

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása