Kérdezd az Egyetemet! - Mire jó a német szakos diploma?

daad_kerdezdazegyetemet.jpg

A DAAD Magyarország 2020. november 10-12. között online pályaorientációs napokat tart azok számára, akik szeretnének többet megtudni a Magyarországon induló német nyelvű képzésekről. A 2020. november 12-én 17.00 órakor megrendezésre kerülő Mire jó a német szakos diploma? című eseményen a Pázmány Germanisztika Tanszékét Dr. Lőkös Péter habilitált egyetemi docens képviseli. A rendezvényről, annak céljáról és a Pázmány német képzéséről beszélgettünk Dr. Bognár Zsuzsa habilitált tanszékvezető docenssel.

Mi a DAAD Magyarország Kérdezd az Egyetemet! című online rendezvényének célja? Kik vesznek részt rajta?

A rendezvény címe: Mire jó a német szakos diploma? A magyarországi germanisztikai intézetek képzési kínálatának bemutatása.

Célja a germanisztika szak iránti érdeklődés felkeltése, résztvevői a 9 magyarországi germanisztika intézet, illetve tanszék képviselői.

Hogyan fog zajlani az online rendezvény? Mire készüljenek az érdeklődők?

A résztvevők elsőként 3-3 percben bemutatják az általuk képviselt képzési hely sajátosságait, pl. egy aktuális kutatási projektet. Ezután közös online kerekasztal-beszélgetés következik a magyarországi germanisztika képzés perspektíváiról, a szak jövőjéről.

A rendezvény központi kérdése, hogy mire jó egy német szakos diploma. Miért érdemes németet tanulni? Mi mindent lehet kezdeni egy német szakos diplomával?

Manapság a nyelvtudás hatalmas érték, az EU képzési célként fogalmazza meg, hogy minden polgára az anyanyelvén kívül két más idegen nyelven tudjon kommunikálni. Magyarország történelmi és kulturális okokból hagyományosan a német nyelvvel van a legszorosabb kapcsolatban.

Német szakos diplomával bármilyen területre be lehet lépni, ahol szükség van nyelvtudásra: közigazgatás, ipar, kulturális kommunikáció, céges vállalkozások, oktatás….

Mire kell és érdemes odafigyelni a tanulmányok alatt?

Nagyon fontos a nyelvi alapvizsga mielőbbi megszerzése, hogy a további tanulmányok stabil nyelvtudásra épüljenek. Ehhez következetességre és kitartásra van szükség rögtön a tanulmányok kezdetén. Azzal is meg kell barátkozni, hogy a nyelvi készségek fejlesztésének leghatékonyabb módja az olvasás.

Milyen kilátásai vannak egy pályakezdő germanistának a munkaerőpiacon?

BA-diplomával elhelyezkedhet mint céges levelező, asszisztens, ügyintéző, helpdesk-munkatárs. Sok cég csak a pályakezdő nyelvtudására számít, és a megfelelő jelentkezőt maga képzi ki speciális igényei szerint.

MA-diplomával megpróbálkozhat fordítóként, kulturális intézeteknél, kulturális menedzserként, illetve a nyelvtudást további szakkal kombinálva bárhol, ahol magas szintű idegen nyelvi kommunikációra van szükség.

Hogyan lehet nyelvszakos diplomával sikeres karriert felépíteni?

Többnyire ajánlott két nyelv magas szintű ismerete, további szakirányú érdeklődés, illetve szakirányú képzés bevállalása.

Miért a Pázmányon éri meg tanulni azon felvételizők számára, akik szeretik a német nyelvet?

Kis csoportokban, jó hangulatú órák keretében folyik az oktatás, ez lehetőséget ad személyre szabott fejlesztésre is.

Mire helyezik a hangsúlyt a képzés során?

Kezdetben a megfelelő szintű nyelvtudás elsajátíttatására, azután erre épülve a német nyelvű történelem, kultúra, művészet megismertetésére és megszerettetésére, végső soron az értelmiségi attitűd kibontakoztatására.

Milyen visszajelzések vannak a munkáltatóktól a Pázmányon végzettekkel, helytállásukkal, teljesítményükkel kapcsolatban?

Végzett hallgatóinkat szívesen foglalkoztatják a munkaadók, mert építeni tudnak megbízható nyelvtudásukra.

Regisztráció
Facebook esemény
DAAD Magyarország honlapja
Pázmány Germanisztika Tanszék honlapja

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Kép: DAAD Magyarország

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása