Fiatal kutatók: beszélgetés Kis Mártonnal
A tudományos életről és kutatásról

unkp_kismarton.jpg

Kis Márton idén januárban végzett a Pázmányon mérnökinformatikus MSc-n, alapképzésre ELTE fizika szakra járt. Témavezetőjével, Ufalussy Balázzsal 2018 ősszel kezdték el a közös munkát, amiből azóta 3 TDK dolgozat, egy MSc diplomamunka, nemzetközi és hazai konferenciákon prezentált poszterek és 2 sikeres ÚNKP pályázat született, valamint a cikkírás is a láthatáron van. Kutatásuk fő témája a hálózatszintű hippokampális aktivitás vizsgálata modern gépi tanulásos eszközökkel.     

Önt mikor kezdte foglalkoztatni a tudományos élet és minek a hatására döntött mellette?

A fizika alapszakból kifolyólag a középiskola óta érdekelt a kutatói pálya, amikor azonban szakdolgozat téma keresése során elindultam az agykutatás irányába és rálátásom nyílt a fizika, matematika vagy számítógép-tudományok felhasználására és kulcsfontosságú szerepére a modern agykutatásban, akkor döntöttem úgy, hogy ezzel én még sokáig szeretnék foglalkozni. Fontos volt számomra továbbá, hogy ez nem kell egy egyirányú út legyen, könnyen lehet váltani az ipar felé, ha egyszer valaki úgy dönt.    

Mi a legvonzóbb a tudományos világban az Ön számára?

Számomra a mai tudomány és technológia két legizgalmasabb területe az agykutatás és a mesterséges intelligencia/gépi tanulás. Talán elmondható, hogy a két leggyorsabb ütemben fejlődő tudományág ez a páros, melyek segítik és kiegészítik egymást. Az elmúlt évtizedben rengeteg előrelépés született az agyról való ismereteink tekintetében, a mesterséges intelligencia pedig már a mindennapjaink része. Az AI modellek mindenhol ott dolgoznak a háttérben, ha tudunk róla, ha nem és sokak szerint az internet megjelenésével összemérhető változást fog hozni az életünkben. Szerencsésnek érzem magam, hogy tanulmányaimnak és munkámnak köszönhetően, ha csak a felszínt súrolva is, de rálátásom van ezekre a területekre és valamilyen szinten részt vehetek ebben a „forradalomban”.     

A 2020/2021. évi Új Nemzeti Kiválóság Program egyik ösztöndíjasaként Önnek milyen lehetőséget biztosított ez az ösztöndíj? Mit sikerült elérnie?

Az ösztöndíj biztosította számomra, hogy az egyetemi tanulmányok mellett a kutatásra fókuszálhassak. Motivált, hogy a munkámat támogatásra méltónak ítélte a bizottság és a féléves időszakban a projektben előrehaladás mellett a témából diplomamunka és TDK dolgozat készült, amit most viszek tovább az OTDK-ra.

Véleménye szerint milyen előnyei vannak ennek a programnak egy egyetemi hallgató számára? Miért javasolná, hogy bátran pályázzanak a pázmányos hallgatók?

Szerintem ez egy nagyszerű program, ami évi több száz kutatói munkát végző egyetemistát támogat. Az ösztöndíj személyi támogatáson túl dologi keretet is biztosít, amin a kutatáshoz szükséges feltételeket lehet megteremteni így akár egy saját önálló projektet is meg lehet valósítani. A Pázmányon sok érdekes és releváns kutatás folyik, így egy ügyes diák jó esélyekkel pályázhat a programra.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Kis Márton

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása