Egy család lettünk! - beszélgetés Toldi-Adamis Eszterrel és Toldi-Adamis Andrással

egycsaladlettunk_toldiadamiseszter_toldiadamisandras.jpg

Toldi-Adamis Eszter és Toldi-Adamis András már az egyetemi évek alatt is dolgozott és gyermeket nevelt. Közös életüket a hit, a megbocsátás és az optimizmus táplálja. Az életben az egyik legértékesebb dolognak a derűlátás képességét tartják.

Mikor és hogyan ismerkedtetek meg?

Az egyetemen ismerkedtünk meg, mind a ketten angol szakosok voltunk.

Sajnos az első találkozásra nem emlékszünk, hiszen egy szakra jártunk így sokat találkoztunk, sok közös óránk volt, mindig is kedvesnek találtuk a másikat.

Milyen szerepet töltött be az életetekben a Pázmány?

Fontos szerepet töltött be az életünkben a Pázmány, szakmailag is és kapcsolatok terén is. A volt szaktársakkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot.

Amikor az egyetemi éveikre gondoltok vissza, milyen gondolatok jutnak eszetekbe?

Sok jó emlékünk van az egyetemi évekről. Szerettük a Campust. Jó volt tavasszal kiülni a szabadba. Szerettünk oda járni, még akkor is, ha néha nehéz volt.

A nehézségeket hogyan sikerült átvészelni?

A nehézségeket valahogy sikerült átvészelni. Együtt készültünk a vizsgákra is sokszor.

Ha nagyon kellett, besegítettek a szüleink szerencsére a gyerekekkel.  Ha például beteg volt a kisfiunk, apukám vagy anyukám vigyázott rá, majd, később a lányunkra is rövidebb időre. Anyagilag is kaptunk a szülőktől támogatást olykor, ha nagyon megszorultunk.

Melyik a legemlékezetesebb pázmányos emléketek?

A legemlékezetesebb Pázmányos élményeink közé tartoznak azok a szemináriumok amiken jól éreztük magunkat és sokat fejlődtünk, többek között Pintér Károly, Hardyné, Taby Kati, Rónay Ágnes, Szabó Leslie, Almási Zsolt, Fejérvári Boldizsár, Somló Ágnes…

Közös életeteket milyen erőforrás táplálja?

Közös életünket a hit, a megbocsátás és az optimizmus táplálja.

Az egyre több munka, a felgyorsult élet eltávolíthatja egymástól a házastársakat. Ti mit tesznek ez ellen? Hogyan jut minőségi idő a családra és ezen túl a kettőtök kapcsolatára?

Igyekszünk az élet minden területén helytállni. Valóban nem könnyű. Mi már az egyetem alatt is dolgoztunk és gyermeket neveltünk, így ez azóta csak munkára módosult lényegében. Rengeteg időt töltünk együtt. Sokat utazunk. Portugália és Magyarország között ingázunk lényegében a legtöbbet, tulajdonképpen mondhatjuk, hogy az évek alatt kétlakiak lettünk. Az utazások folyamatos mozgásban, tervezésben tartanak, ami mindig újabb közös célokat eredményez.

Az egyetem után Szentendrén dolgoztunk egy nyelviskolában angoltanárként. Sajnos ez 2012-ben bezárt. Nem talált a férjem Magyarországon munkát, így elkezdett külföldön keresgélni, közben megtanult németül. Így végül a német nyelvvel kapott Portugáliában egy telekommunikációs cégnél munkát. Mivel nem volt tulajdonunk sem hitelünk Magyarországon, ezért nem volt annyira nehéz elindulni otthonról, hiszen Portugáliában is albérletben laktunk az első időszakban. Időközben sajnos idős rokonaink közül hárman is elhunytak, így főleg ilyen okokból töltöttünk hosszabb időt otthon. De természetesen egyáltalán nem bántuk. Sőt, valamilyen belső késztetés hatására pár hónappal korábban is sikerült hazatérnünk és időt tölteni a rokonokkal, amiért nagyon hálásak vagyunk.

Milyen praktikáitok, szokásaitok vannak a kapcsolatotok frissen tartására?

Az a praktikánk, hogy igyekszünk sok időt a szabadban tölteni, sportolni a gyerekekkel is és kettesben is.

Véleményetek szerint melyek a házasság sarkalatos pontjai?

A házasság sarkalatos pontjai talán a kommunikáció, megbocsátás.

Talán ha őszintén beszélnek a felek a gyengeségeikről, akkor jobban tudják egymást támogatni. Ez persze nem könnyű, hiszen sokszor magunk sem tudjuk, amíg nem szembesülünk egy-egy helyzetben azokkal a dolgokkal, amik nehézséget okoznak, de ha ezt megosztjuk egymással, olykor akár a gyerekekkel is, akkor együtt talán könnyebb megoldást találni. A megbocsátás pedig mindennapos talán. Ahhoz, hogy egy család gördülékenyen működjön, elengedhetetlen a megbocsátás napi szinten. Ez azt is jelenti szerintem, hogy tisztában vagyunk a saját hibáinkkal is, és ezért képesek vagyunk a másiknak is megbocsátani.

Mi szolgálhat fogódzóként a házasság rosszabb napjaiban?

A házasság nehezebb időszakában, fontos, hogy tudjunk segítséget kérni, hívőként a Mindenhatótól, illetve külső személytől.

Mit tartotok az életben a legértékesebb ajándéknak?

Az életben az egyik legértékesebb dolog a derűlátás képessége, ami átsegít a nehéz időszakokon és hálát ébreszt az emberben akkor is, amikor minden rendben van, és akkor is segít meglátni valamit, amiért hálásak lehetünk, amikor nehezebben mennek a dolgok.

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

A jövőben szeretnénk továbbra is sokat utazni, felfedezni. Szeretnénk továbbra is, ha a gyermekeink tanulmányai rendben mennének és mi is szeretnénk tanulni majd a jövőben.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Toldi-Adamis Eszter és András

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása