Egy család lettünk: Kucséberné Farkas Mirtill és Kucséber Ervin

egy_csalad_lettunk_kucseber_csalad_1.png

A Boldog Özséb Színtársulat 2002 óta működik Medgyesy-Schmikli Norbert vezetésével a Pázmány Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán. Kucséber Ervin és Farkas Mirtill is ebben a közösségben találkozott először, a Társulat és az Egyetem szellemisége közös életük egészét meghatározza, barátaikkal, alkotótársaikkal együtt. Három gyermekükkel igyekeznek harmonikus, élménydús, értékes életet élni, folyamatos fejlődésre és megújulásra törekedve.

Mikor és hogyan ismerkedtetek meg?

Mirtill és Ervin: 2008-ban, a Boldog Özséb Színtársulatban a campuson.

Milyen szerepet töltött be az életetekben a Pázmány?

Mirtill: Amikor Piliscsabára jártam, az egyetem volt az én világom, a központ, a minden. Barátság, öröm, bánat, fejlődés, nevetés, fájdalom, növekedés, tudás. Mindenképp Medgyesy-Schmikli Norbert személyét és szerepét szeretném kiemelni, aki páratlan közösségformáló munkát végzett és végez az Egyetemen. Mi nagyon sokat, egymást köszönhetjük neki. Tanárunkból barátunk és a kisfiunk keresztapja lett.

Ervin: A családi fészekből való végleges kiszakadás pillanata volt – egy kis zalai faluból a főváros közelébe jutva. Bár 18 évesen, de még lélekben gyerekként lettem egyetemista, az itt töltött öt év alatt váltam felnőtt(ebb)é. A Medgyesy Norbi vezette Boldog Özséb Színtársulat által magamra találtam, rengeteg élményt, barátot szereztem, és Mirtillt is itt ismerhettem meg.

186551600_908425053139276_8412080990695644088_n.jpg

Amikor az egyetemi éveitekre gondoltok vissza, milyen gondolatok jutnak eszetekbe?

Mirtill: Életem gondtalan hőskora volt.

Ervin: Rengeteg tapasztalat és sok-sok szabadság.

Melyik a legemlékezetesebb pázmányos emléketek?

Mirtill: Nem tudnék egyet kiemelni. Egyértelműen a színtársulati próbák, sütögetések, a sok fellépés és a közös utazások.

Ervin: Az egyik legemlékezetesebb, amikor a Csíksomlyói Passiót előadhattuk a Stephaneum színpadán és Péter szerepébe bújhattam.

457694_455990241091752_1649002878_o.jpg

Közös életeteket milyen erőforrás táplálja?

Mirtill: Közös értékrend, azonos gyökerek, összefonódó jövőkép.

Ervin: Csak ismételni tudom! :)

Az egyre több munka, a felgyorsult élet eltávolíthatja egymástól a házastársakat. Ti mit tesztek ez ellen? Hogyan jut minőségi idő a családra és ezen túl kettőtök kapcsolatára?

Mirtill: Ez pont most - a Covid hullámok hátán, ráadásul kisbabával - kritikus kérdés. Jelen pillanatban nincs lehetőségünk kettesben eltöltött időre. Meg kellett tanulnunk értékelni a közös csend örömét, hogy nem attól jó egy kapcsolat, ha mindig jut idő, hogy kettesben legyünk. Ki kell hozni a maximumot a mostani lehetőségekből, például a közös jövőtervezésből, az olvasmánymegosztásokból, a kirándulásokból.

Ervin: Fontos, hogy a rohanó mindennapok során ne csak az automatizmusok vezéreljenek, ha máskor nem, a gyerekek lefektetése után jusson egy kis idő – akár beszélgetni, akár egy sorozatot megnézni. Két kislány és egy tíz hónapos kisfiú mellett nehéz kettesben lenni, de most, amikor újra megnyílik minden, talán újra el tudunk jutni néha egy-egy színházi előadásra mondjuk.

Milyen praktikáitok, szokásaitok vannak a kapcsolatotok frissen tartására?

Mirtill: Lehet, hogy furcsa, de nincsen praktikám vagy receptem. Számomra fontos, hogy ha felmerül egy probléma, gond, kérdés, akkor azt ne érleljük magunkban, hanem beszéljük meg rögtön, amint lehet.

Ervin: Mindig meghallgatni a másikat, apró figyelmességeket csempészni a napjainkba (reggeli, kávé elkészítése, egy apró bók, ölelés). Egy kapcsolat mindig változik, alakul, így nekünk is alakulnunk, alkalmazkodnunk kell.

Véleményetek szerint melyek a házasság sarkalatos pontjai?

Mirtill és Ervin: Szeretet, türelem, őszinteség, figyelem, kompromisszumkészség.

_apeka.jpg

Mi szolgálhat fogódzóként a házasság rosszabb napjaiban?

Ervin: Egyrészt a három gyönyörű gyermekünk, akiknek a szemébe nézve egymást is felfedezhetjük, másrészt a közös hit, múlt, értékrend, és persze akarat – törődni kell a kapcsolattal, hogy mindig ép és teljes maradhasson.

Mit tartotok az életben a legértékesebb ajándéknak?

Mirtill: A három csodaszép gyermekünket és a kapcsolatunkat.

Ervin: Újra csak ismételni tudom! :)

Milyen jövőbeli terveitek vannak?

Mirtill: Egyénileg és családilag is folyton tervezgetünk. Mindig tanulok valami újat, törekszem a folyamatos fejlődésre.

Ervin: Jelenleg a családi házunk bővítésén dolgozunk, ami szép és nagy feladat.

 

Készítette: PPKE Kommunikáció/Horváth Lenke
Fotó: Kucséberné Farkas Mirtill

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása