Gyermeket Nevelők Szent József Ösztöndíja
Cseh Miklós beszámolója

egy_csalad_lettunk_sablon.jpg

Egyetemünk idén is kiírta a Gyermeket Nevelők Szent József Ösztöndíjának pályázatát, amelyre várják a hallgatók jelentkezését. Minden évben 50 hallgató részesülhet a támogatásban, melynek célja, hogy ösztönözze és segítse a gyermeket nevelő hallgatókat. Az ösztöndíjra jogosult valamely alap- , mester- vagy osztatlan képzési szakján aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató, aki az ösztöndíjra szabályszerű pályázatot nyújtott be.

Ennek kapcsán Cseh Miklós hat gyermekes édesapa osztotta meg pozitív tapasztalatait az ösztöndíjprogrammal kapcsolatban. Egyetemünk hittudományi karának katekéta – lelkipásztori munkatárs levelező szakon harmadéves hallgatója röviden és lényegretörően számol be az ösztöndíj nyújtotta lehetőségekről és arról a segítségről, amit a program kínál.

1. Pontosan milyen szakos és hányad éves hallgató vagy a Pázmányon?

A Pázmányon harmadéves levelező tagozatos katekéta - lelkipásztori munkatárs szakon tanulok.

2. Hogyan/Honnan tudtad meg, hogy lehetőség van egy ilyen jellegű ösztöndíjra?

A Tanulmányi Osztály által küldött emailből jutott tudomásomra, hogy van lehetőség a Gyermeket Nevelők Ösztöndíjára, így amikor megtudtam szinte egyből pályáztam is.

3. Hány gyermeked van, mesélj róluk.

Hat gyermekem van. Ebből egy már kirepült a családi fészekből, ketten egyetemisták, kettő gimnazista és egy általános iskolás. Aki miatt az összes kritériumnak megfeleltünk az a legkisebb gyermekem, hiszen ő még csak negyedik osztályos, de nagyon aktív. Zongorázik, e-sportol, kirándul és legújabban a gekkó mellé már macskát is tart.

4. Mi a legnehezebb kihívás, ha a tanulmányaidra és a gyermeknevelésre gondolsz, hiszen mind a kettő sok befektetett energiával jár?

Talán ami a legnehezebb, hogy minőségi időt töltsek a gyerekekkel. Felnőtt fejjel az nem egy hamar megtérülő, hasznos elfoglaltság, hogy csak „elvagyunk” együtt (TV nézés, kirándulás, piknikezés, rendrakás stb.). Ennek csak hosszú távon van megtérülése, a gyerekek érzelmi inteligenciája, kapcsolatteremtő képességei több éves távlatban fejlődnek - ahhoz viszont elengedhetetlen ez az együttlét.

5. Milyen volt a pályázat folyamata? Hiszen sokan tartanak a sok papírmunkától, ami ezzel jár, így lehet ez egy visszatartó erő, ami miatt nem pályáznak a hallgatók.

Az egész folyamat nagyon egyszerű volt. A neptun rendszeren keresztül online egy minimális dokumentumot kellett feltölteni. Az egész ennyi volt.

6. Miben nyújtott segítséget számodra ez az ösztöndíjlehetőség?

Nagy könnyebbséget jelentett számomra, hogy vállalkozóként kevesebbet kellett dolgoznom a háttérben, így több idő maradt a gyermekeimre.

7. Milyen kedvező tapasztalataid vannak, amiben az egyetem, a gyermeket nevelőket támogatja, az ösztöndíjon kívül?

Fontos azt is kiemelnek és megemlítenem, hogy a tanárok rugalmasak az órákon való részvételben, konzultációkban és a vizsgáztatásban egyaránt.  

8. Miért tartod fontosnak az ösztöndíjprogramokat, lehet akár csak ezt a Gyermeket Nevelők Ösztöndíjra vonatkozóan érteni, de akár globálisan is!

Úgy gondolom, minél több irányból kap az ember pozitív visszajelzést, annál nagyobb kedvvel jár erre az egyetemre, a Pázmány erre abszolút rászolgál.

9. Mit tanácsolsz azoknak, akik hezitálnak egy ilyen ösztöndíjprogram lehetőségen?

Nem szabad hezitálni, javaslom, hogy ragadják meg a lehetősége és éljenek ezzel az ösztöndíj programmal.

10. Bár szülőként tanulmányokat folytatni nem egyszerű és tele van kihívásokkal, mégis mi az amire egy ilyen időszak meg tudja tanítani az embert?

Az biztos, hogy egy ilyen időszak nem hagyja az embert ellustulni.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Szabó Fruzsina 

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása