A távolléti oktatás első hete a Pázmányon

Az új koronavírus okozta járványügyi helyzet kapcsán az elmúlt héten számunkra is egy egészen új időszak vette kezdetét. Mindössze néhány napos, megfeszített tempójú előkészület után, március 23-án egyetemünkön is elindult a távolléti oktatás.

91505159_597973144130744_6827445825229029376_n-2.jpg

Az előrehozott tavaszi szünetben az oktató és nem oktató kollégák megfeszített munkával mind az átálláson dolgoztak. Kerestük a minél egyszerűbb megoldásokat, amelyekből rendszert lehet építeni és amelyekre alapozva a távoktatás a vonatkozó kormányrendeletben leírt határidőt tartva, biztonságosan elindítható. Elsőre talán meghökkentő azt állítanunk, hogy a rendkívüli kihívás pozitív dolgokat is hozott. Mégis, amikor a kollégák egy emberként, egymással összefogva tettek nap mint nap a sikeres indulásért, a közös cél mindnyájunkat összekovácsolt. Nem számított, hogy a technikai háttérhez szükséges eszközök beüzemelése, az online órák megtartására és az előadások felvételére kialakított termek berendezése meddig tart, mindezek mennyi időt és energiát vesznek igénybe. Természetesen mi is számtalanszor néztünk szembe akadályokkal, kisebb, nagyobb kudarcokkal, ami nem csak a felkészülési időszakra, hanem bizony a távolléti oktatás első hetére is abszolút igaz. Mindezt azonban azzal a tudattal tettük, hogy a minőségi oktatás, valamint az egyetem működésének biztosítása közös érdekünk és feladatunk.

A távolléti oktatás első hete persze hozott hideget és meleget is. Büszkék vagyunk, hogy a folyamatban lévő kurzusok többségénél sikerült az átállás. Az oktatók az egyetem által kínált technikai megoldásokból és saját lehetőségeikből merítve sikeresen helyt álltak. Azon kurzusok esetében, amelyek nem igénylik az élő videókapcsolatot, a tananyagok eljuttatása volt a legfőbb cél. Számos oktatónk vállalkozott arra, hogy a kamerával felszerelt, élő adásra is alkalmas termeink egyikében felvegye saját előadását és azt megosztva segítse a hallgatók felkészülését. Az oktatók és a hallgatók közötti kapcsolat - a személyes találkozás hiányában - elsőre talán valóban más lett, az eddigi tapasztalataink szerint azonban minden érintett megértette, hogy a jelenlegi helyzetben a félév sikere leginkább az együttműködésen, a felelős hozzáálláson és fegyelmezett munkán múlik. 

Az egyetem sokszínűségéhez hozzátartozik, hogy oktatóink és hallgatóink sokfélék és a jelenlegi helyzetet mind a saját szűrőjükön keresztül szemlélik, értékelik. Fontos számunkra e benyomások, vélemények, tapasztalatok feltárása, hiszen azon vagyunk, hogy ezekből tanulva a jövőben még eredményesebbek lehessünk. A beérkező jelzések közül néhányat az elkövetkezendő hetekben, hónapokban a nyilvánosság előtt is bemutatunk. Szándékunk szerint megszólaltatunk oktatókat és hallgatókat is, bízva benne, hogy mindez az egyetemen zajló, egymást segítő párbeszéd hasznos része lesz.

Készítette: PPKE Kommunikáció
Kép: Mandácskó Zoltán

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása