Nemzetiségi nyelv tanítása
Tanító alapképzési szak - nemzetiségi szlovák tanító szakirány szakirányú továbbképzési szak bemutatása

szlovaktanito.jpgA tanító alapképzési szak - nemzetiségi szlovák tanító szakirány szakirányú továbbképzési szak olyan szakmai ismereteket és kompetenciákat nyújt, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára a nemzetiségi oktatási-nevelési feladatok magas színvonalú teljesítését a szlovák nemzetiségi iskolák 1-6. évfolyamán. A hallgatók a képzés során elsajátíthatják a szlovák mint anya- és második nyelv (nemzetiségi nyelv) helyes és igényes használatát, a nyelvhasználat fejlesztésének stratégiáit, megismerkedhetnek a nemzetiségi tantervi előírásokkal, a kisebbség történelmével, aktuális helyzetével, kultúrájával, néphagyományával, ezek tanításának, valamint a nemzetiségi identitás fejlesztésének korszerű módszereivel. A résztvevőknek lehetőségük van a Nemzetiségi Pedagógus Tanulmányi Ösztöndíjprogram megpályázására. A befejezett tanulmányokat igazoló bizonyítvány általános, kétnyelvű komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának is megfelel. Az itt megszerzett végzettséggel a pedagógus a magyarországi szlovák nemzetiségi iskolákban nemzetiségi pótlék megszerzésére jogosult.

A képzésre a PPKE BTK esztergomi helyszínén, a Iohanneumben kerül sor. A Iohanneum a régi érseki tanítóképző épülete, mely a város központjában, a Bazilika tövében található. A PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központ Óvó- és Tanítóképző Tanszékén komoly múltra visszatekintő hagyományai vannak a nemzetiségi pedagógusképzésnek. A csodálatos környezet, a patinás épület, a szlovák nemzetiségi tanítóképzés terén szerzett több évtizedes tapasztalatok, az egymásra figyelés és a családias kiscsoportos oktatás támogató erő az egyetemi tanulmányokkal járó feladatok teljesítésében.

A továbbképzésre tanítói diplomával rendelkező érdeklődők jelentkezését várjuk. A hallgatók a szakirányú továbbképzésen megszerzik a szlovák nemzetiségi tanító végzettséget, amely lehetővé teszi számukra a szlovák nyelv oktatását a szlovák nemzetiségi általános iskolák 1-6. évfolyamán.

Szöveg: Horváthné Farkas Éva

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása