Európa legnagyobb jövőfesztiválja
Brain Bar Reboot!

99253556_1773789899429828_5014681884983033856_o.jpg

Amikor márciusban veszélyhelyzetet hirdettek, valószínűleg mindannyiunkban felmerült a kérdés, hogy mégis milyen lesz a világ a koronavírus járvány után? Az elmúlt hetek során sikerült ugyan adaptálódni egyes változásokhoz, de számos kérdés nyitott maradt. Egy biztos, semmi sem lesz már ugyanolyan, mint a pandémia előtt, és egy teljesen új világban kell majd léteznünk, és hatékonyan működnünk. Ebben szeretne a segítségünkre lenni a Brain Bar.

Európa legnagyobb jövőfesztiválja, a Brain Bar idén – rendhagyó jelleggel – szeptember 18-19. között kerül megrendezésre a Budapest Corvinus Egyetemen. (Amennyiben a járványügyi korlátozások nem teszik lehetővé az esemény hagyományos módon történő megrendezését, a szervezők felkészülnek arra, hogy az idei Brain Bar online formában kerüljön megrendezésre.) Az esemény idén a Brain Bar Reboot! nevet kapta, utalva arra, hogy fesztivál központi kérdésköre az újrakezdés lesz a világjárvány utáni megváltozott körülményekben. A szervezők célja, hogy inspiráljon, és utat mutasson a jövőt illetően.

61520802_10217409309517421_5640511229064642560_o.jpgDe mi is az a Brain Bar? Az eseményt 2015 óta évente rendezik meg, és egy jövőfesztiválnak aposztrofálják, de jóval több annál. A Brain Bar egy ismeretterjesztő platform, amelynek a célja hasznos és értékes tudás átadása a jövőt érintő kulcsfontosságú témákat illetően. Olyan kérdésekre keres választ, hogy mi a Föld, a gazdaság, a geopolitika, vagy az emberi faj jövője, és ezt szórakoztató, lenyűgöző, és meglehetősen provokatív formában teszi meg.

Elsőre egy tudományos konferenciának tűnhet, és nem is áll messze tőle, ugyanakkor jóval túlmutat az egyhangú, már-már unalmas konferenciákon. A Brain Bar különlegessége abban rejlik, hogy különböző színpadi formátumok kerültek kialakításra, mindez a lehető leginteraktívabb formában. A közönségnek lehetősége van az előadásokban való aktív részvételre, kérdésekkel vagy a véleményeikkel képesek az előadások menetét alakítani.

62024694_10217425526082825_746296377801179136_o.jpgKorábban a színpadon köszönthettük többek között Sophiát, a világ első olyan robotját, aki állampolgárságot szerzett, Jordan Petersont, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzorát, akinek a gondolatai a szólásszabadságról néhány évvel ezelőtt bombaként robbantak be köztudatba, Jack Horner amerikai őslénykutatót, vagy Varga Judit igazságügyi minisztert. Az idei eseményen is kimagasló lesz a felhozatal, ugyanis a Brain Bar Reboot! speakerei között lesz Dr. Bjørn Lomborg, a „szkeptikus környezetvédő,” Ryan Hickman, aki 10 évesen saját, műanyag újrahasznosításával foglalkozó vállalatot alapított, Dr. David Eberhard svéd pszichiáter, aki állítása szerint a szülők túlzott engedékenységével a gyerekek átveszik a hatalmat a felnőttek felett, vagy éppen Dr. Hannah Critchlow neurológus, akinek a legfőbb kutatási területe az ember szabad akarata. Szeptemberig még több előadó kerül bejelentésre, érdemes lesz figyelemmel követni a Brain Bar platformjait.

A Brain Bar hisz abban, hogy a jövőről szóló ismereteket a lehető legszélesebb körben kell terjeszteni, ezért diákok és tanárok számára ingyenes belépést biztosít a fesztiválra. Pázmányos diákok és tanáraik számára elérhető jegyek egy rövid kérdőív kitöltésével igényelhetők, az alábbi linken: https://bit.ly/3iBPFYI

 

Szöveg: Fekete Balázs, BrainBar Ambassador
Képek: BrainBar

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása