Szakajánló sorozatunk: Pázmány olasz képzés
Csak beleszeretni lehet és egy életre elköteleződni

2019_pannonhalma-19.jpg„A diákok körében az egyik legnépszerűbb nyelv az olasz” – mondja Michele Sità, az olasz tanszék adjunktusa. „Aki elsajátítja az olasz nyelvet, a zenéhez, az irodalomhoz, az építészethez és filmművészethez kötődő szókinccsel is gazdagabb lesz, nem beszélve a gasztronómia, a turizmus, a divat, valamint a katolikus világ fogalmairól, hiszen mint köztudott, az egyház hivatalos nyelve az olasz.”

Az olasz nyelv különlegessége nemcsak a szavakban, hanem az általuk éreztetett világnézetben is megnyilvánul. „Azonnal eszünkbe juthat a dolce vita, a bel paese, a Thomas Mann által az »angyalok nyelvének« nevezett olasz dallamossága, kedvessége miatt.” Gyakorlatiasabb oldalról megközelítve érdemes kiemelni, mondja az adjunktus, hogy Magyarországon számos olasz cég tevékenykedik, amelyek előnyös munkalehetőségeket kínálnak a nyelvtudással bírók számára.

„Az olasz nyelv tanításakor nemcsak a nyelvtudást mélyítjük el, hanem a szakon belül igyekszünk teljes képet nyújtani az olasz történelemről és kultúráról is.” Olaszország, Itália történelme, kultúrája, művelődése és művészete szinte kimeríthetetlen gazdagságú. Ahogy mondani szokták: csak beleszeretni lehet és egy életre elköteleződni.

Kéry Anna végzős hallgató tanár szakon. „A gimnáziumban második nyelvként tanultam az olaszt, s hamar kialakult érzelmi kötődésem az itáliai kultúrához. Ezek után nem esett nehezemre a nyelv tanulása. S nem volt kérdés számomra, hogy a Pázmány olasz szakjára jelentkezzem.”

2019_pannonhalma-22.jpgA nyelvtudás tökéletesítésén túl irodalom, filmművészet, színház, zene, dialektológia témájú kurzusokon kapnak betekintést a diákok Itália egykori és mai kultúrájába. Az olasz szak másik büszkesége, folytatja Michele Sità, a tolmács és fordító mesterszak, amely ilyen formában egyetlennek számít Magyarországon. „Az olasz szakon tanulni sokkal többet jelent egyszerűen a szakválasztásnál.” Mint az adjunktus megjegyzi, az utóbbi években megsokszorozódott az Itáliát bemutató kulturális események száma Magyarországon. Kiállítások, koncertek, fesztiválok és más alkalmak nyújtanak betekintést az itáliai életbe. Egyébként is a magyar – olasz történelmi és kulturális kapcsolatok igen gazdag múltra tekintenek vissza.

Számos olaszországi partneregyetem várja a magyar hallgatókat. Michele Sità megemlíti, hogy a milánói Szent Szív Egyetemmel régóta kapcsolatban állnak, „de Bologna, Padova, Nápoly, Messina és más egyetemek ugyancsak fogadnak magyar hallgatókat. Az utóbbi években tanulmányi kirándulás keretében látogattunk el többek között Milánóba és Torinóba.” Anna fél évig a cataniai egyetemen tanult, de ezen kívül is több alkalommal jutott el az egyetem segítségével Olaszországba, ottani konferenciákra. 

A tanszék programját az adjunktus a következőképpen fogalmazza meg: „Célunk és hitvallásunk, hogy olyan légkört teremtsünk, amelyben mindenki örömmel osztja meg gondolatait és szívja magába az órákon közvetített ismereteket. A tanszék családias légköre hozzásegít a tanárok és a diákok közötti távolság áthidalásához.” A Vestigia kutatócsoport munkájába bekapcsolódhatnak az érdeklődő hallgatók is. „A közös kutatás során a csoport ellátogatott Milánó, Padova, Modena és Velence levéltáraiba, ahol a magyar-olasz kapcsolatok vizsgálatához elengedhetetlen forrásanyagokat tanulmányozták.”

Anna elmondja, nagy élményt jelentett számára tanulmányai során, hogy „annak is részesévé váltam, milyen kutatásokkal foglalkoznak tanáraink, s ez vezetett el engem is oda, hogy az olasz irodalommal kezdtem el mélyebben foglalkozni. Nagyon inspiráló volt az egyetem szellemi légköre, számtalan lehetőségünk nyílt, hogy minél jobban megismerkedjünk az olasz nyelvvel és kultúrával.”

30806002_1311011352376234_7869043492701003189_o.jpgAz olasz szakon végzettek sokféle munkalehetőség közül választhatnak. Elhelyezkedhetnek pedagógusként, szakmaspecifikus tudást szerezhetnek a tolmács és fordító mesterszakon, jelentkezhetnek valamelyik Olaszországhoz kapcsolódó kulturális vagy külkereskedelmi cégnél. Fontos megemlíteni, hogy Olaszország ma is kiemelkedő kereskedelmi partnere Magyarországnak. „Az olasz nyelv ismerete nemcsak a kultúra és a kutatás eszköze, hanem olyan tudást nyújt, amely hozzájárul a két ország közti kapcsolatok erősítéséhez.”

Anna a Pázmány doktori iskolájában szeretné folytatni italinisztikai tanulmányait. „Az olasz kortást irodalom iránt érdeklődöm elsősorban. Identitás, történelmi események, történelmi traumák, a történelmi emlékezet terén szeretnék majd kutatni.”      

A nyelvtanulás kulcsa – mint minden tanulás esetében is – a szenvedélyes érdeklődés, magyarázza az adjunktus. Néha elég egy szinte jelentéktelennek tűnő élmény, hogy beleszeressünk valamely idegen ország nyelvébe. „Sokan egy olaszországi utazásról hazatérve fognak bele az olasz nyelv tanulásába, mások egy olvasmány, egy film, egy zenemű hatására, vagy egyszerűen csak megízlelték az olasz konyha egyik ínycsiklandó specialitását. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szívesen bővítenék az Itáliával kapcsolatos ismereteiket, és segítünk nekik abban, hogy megtalálják azt a területet, amelyet örömmel és szenvedéllyel tanulmányoznak.”

Olasz Tanszék
Képzés helyszíne: Budapest
Telefonszám: +36 70 778 8683
Tanszéki Facebook
Tanszéki weboldal
Nézz körül a tanszéken!

Írta: PPKE Kommunikáció/E.I.
Fotó: PPKE

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása