Szakajánló sorozatunk: Pázmány nemzetközi tanulmányok képzés
Minél körültekintőbben, hitelesen tájékozódni a világ dolgairól

fullsizerender_1.jpgAz egyetemi nyílt napok tanúsítják, hogy igen élénk érdeklődés nyilvánul meg minden évben a nemzetközi tanulmányok szak iránt. Kiss Amarilla tanársegéd szerint az itteni stúdiumok ablakot nyitnak a világra. „Napjainkban még inkább felértékelődik a nálunk szerzett tudás, ugyanis történelmi jelentőségű korban élünk. A globalizációs tendenciára és ennek összetevőire gondolok: a nemzetközi politikai és gazdasági folyamatokra, a rendkívüli módon felgyorsult technikai fejlődésre és más tényezőkre. Arra például, hogy a média és különböző multi-, illetve transznacionális vállalatok hogyan befolyásolják a különböző társadalmi és politikai mozgásokat.”

Ebben a világban nem könnyű eligazodni, hiszen azt tapasztaljuk, környezetünkben szerteágazó módon elterjedt a fake news, azaz a dezinformációra való törekvés. „Talán észre sem vesszük, milyen módszerekkel manipulálnak minket. A nálunk megszerezhető tudást ezért a következőképpen érzékeltethetem. Ha valakinek egy gyertyát adunk a kezébe, annak fénye csak szűk területet világít meg. Akinél azonban fáklya vagy egy reflektor van, az szélesebb körben tud tájékozódni. A mai világban elengedhetetlen, hogy felismerjük, az egyes történéseknek, eseményeknek melyek a mozgatórugói, s milyen következményekre számíthatunk” – magyarázza Kiss Amarilla.

Az alapszakot követő mesterképzés során különféle szakirányok közül választhatnak a hallgatók. Ide tartozik az európai tanulmányok, a regionális és civilizációs tanulmányok, a biztonságpolitika, s nagyon fontos a kulturális diplomácia. Ez utóbbi képzési irány egyedülálló Magyarországon. A kulturális diplomácia a soft power egyik formája. A „puha erő” azt a képességet jelzi, hogy az erőszak helyett milyen más, „puha” módszerekkel lehet elérni bizonyos célokat a nemzetközi politikában? Hogyan lehet a politikai kapcsolatokat befolyásolni a kulturális kapcsolatok által?

Az elmondottak nyilván sok fiatal érdeklődését felkeltik. Azokét mindenképpen, akik szeretnének minél körültekintőbben, hitelesen tájékozódni a világ dolgairól, mondja Kiss Amarilla. Ehhez kínál a szak széles horizontot: társadalomismeret, jog, történelem, gazdaság, politikatörténet, kultúra egyaránt szerepel a tantervben. „A komplex, átfogó ismeretanyag mellett hangsúlyt fektetünk a hallgatók magas szintű nyelvi felkészítésére is. Az oktatási program kiemelt óraszámban tartalmaz általános nyelvi és szaknyelvi képzést, ennek ellátására a tanszéknek saját, komoly tudományos tevékenységgel rendelkező oktatói vannak. Ha szükséges, természetesen együttműködünk más tanszékekkel.” A mesterképzésen a diplomamunkát már idegen nyelven kell elkészíteniük a hallgatóknak.

Stachó Krisztina most végzett mesterszakon. „Általános iskolás korom óta szerettem a történelmet, a hidegháborús időszak volt a kedvenc témám. Eredetileg másik egyetemre készültem, de a nyílt napon olyan pozitív élmények értek, hogy végül első helyen a Pázmányra jelentkeztem, s döntésemet a későbbiekben sem bántam meg.” img_8744.jpeg

A diákok részesülhetnek az egyetem saját ösztöndíjkeretéből, ami pedig az egyetemközi kapcsolatokat illeti: együttműködnek a katolikus egyetemek nemzetközi hálózatával, és „hallgatóink az Erasmus ösztöndíj keretében jól kihasználják a külföldi tanulmányi lehetőségeket”. A tanszék élenjáró az online nemzetközi együttműködések megvalósításában is. Ennek során fejlesztik a digitális készségeket, a diákok felkészülten állhatnak neki egy online állásinterjúnak, és megtapasztalják, milyen más kultúrájú emberekkel együttműködni.

A nemzetközi tanulmányok angol nyelven is folytatható, ide többségében külföldi hallgatók járnak. A szak portugál és francia egyetemekkel közösen is oktat, ami azt jelenti, hogy a diákok mindkét egyetem által kiállított diplomát kapnak a végén.

Krisztina elmondja, miután bekerült a Pázmányra, érdekes fordulatot vett érdeklődésének iránya. „A különböző kurzusokon megismerkedtem Indiával, ilyen témából írtam a szakdolgozatomat is. A mesterszakon nem volt kérdés, hogy a regionális és civilizációs tanulmányokat választom. Ez ugyanis hozzá segít ahhoz, hogy Indiával és dél-ázsiai kérdésekkel foglalkozzam.”   

tanszek_oktatoi_2018-19.jpgA jó hangulatról mindenki maga gondoskodik – idézi a mondást a tanársegéd. „A magas szintű oktatás mellett mi erről is gondoskodunk. Az intézet tanári közösségében baráti légkör uralkodik, s a hallgatók érzik ezt. Nálunk a diákok bármilyen kérdéssel nyugodtan fordulhatnak hozzánk. Nem idegen tőlünk az egyéni foglalkozás sem, a kötelező órákon túl is segítjük őket a minél alaposabb felkészülésben. Úgy folyik az élet a szakon, ahogyan klasszikus módon elvárható egy egyetemtől.”

Kiknek ajánlja a nemzetközi tanulmányokat Kiss Amarilla? Akik szeretnek tanulni, hiszen magasra helyezik a lécet, s akiket az említett szinten érdekelnek a világban végbemenő események és azok hatásai. „A társadalomtudományokban megfigyelünk bizonyos mintákat, azokat alkalmazzuk a nagyobb folyamatokra, s ebből prognosztizálni tudjuk a jövőbeli trendeket.”

A nemzetközi tanulmányok szak elvégzése után számos területen el lehet helyezkedni. „A pázmányos diploma már önmagában jó ajánlólevél. Diákjainkat szívesen fogadják a közszolgálatban, sokan dolgoznak a minisztériumokban, különböző állami hivatalokban, de a versenyszférában, a multinacionális cégeknél, a média világában ugyancsak megtaláljuk őket. S természetesen a tudományos pálya is nyitva áll előttük.” S mint a tanársegéd elmondja, a külföldi munkalehetőségek is adottak „az Európai Unió intézményeinél vagy más nemzetközi szervezeteknél, valamint külföldi vállalatoknál. A sikeres pályafutáshoz megadjuk a biztos alapokat.”

Stachó Krisztina megerősíti ezt. Külföldön szeretné folytatni PhD tanulmányait, mivel idehaza nem indul témájának megfelelő doktori képzés. „A Pázmány elegendő tudást, kompetenciát és támogatást nyújtott ahhoz, hogy eredményesen szerepeljek a külföldi pályázaton.”

Nemzetközi Tanulmányok Tanszék
Képzés helyszíne: Budapest
Telefonszám: +3613275918, +3613275919
E-mail: nemzetkozi@btk.ppke.hu 
Tanszéki Facebook
Tanszéki weboldal
Nézz körül a tanszéken!

Készítette: PPKE Kommunikáció/E.I.
Fotó: PPKE

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása