Pázmány Alumni: interjú Králik Tamással, az ITK egykori hallgatójával

kraliktamas.jpg

Králik Tamást középiskolában nagyon érdekelte a biológia és a kémia, egy olyan szakterületen képzelte el magát, amely a jövő technológiáját tanítja. Keresgélni kezdett, majd rátalált a Pázmány Molekuláris bionika mérnöki szakára. Megalapította a Mindtech Apps startup céget, ahol az első munkatársai pázmányos barátai közül kerültek ki. Számos díj mellett a hazai innovációért végzett munkájukat 2017. szeptemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium a “Hónap Startup vállalkozása” kitüntetéssel ismerte el.

Mikor kezdte el szakmailag érdekelni a fejlesztői szakma? Minek a hatására döntött a terület mellett?

Az MSc alatt kezdett el érdekelni a fejlesztői szakma, mivel a Pázmányos képzésem alatt azt láttam, hogy sok olyan technológiai megoldás van, melyet hatékonyan lehetne hasznosítani az iparban.

A BSc és MSc diplomáját is a Pázmányon szerezte. Miért a Pázmány választotta?

Középiskolában nagyon érdekelt a biológia és a kémia, de nem szerettem volna orvos lenni. Egy olyan szakterületen képzeltem el magam, amely a jövő technológiáját tanítja. A szakok között keresgélve találtam rá a Molekuláris bionika mérnöki szakra a Pázmányon. A szak az információs technológia és az orvostechnológiai megoldásokat ötvözte, melynek láttán úgy éreztem ez az, amit keresek.
A Pázmány olyan multidiszciplináris tudást adott a kezembe, melyet a szoftverfejlesztéssel ötvözve az ipar különböző területeinek folyamatait átlátva tudunk digitális megoldásokat szállítani. Minden egyes projekt, ügyfél az adott szakterület megértését, majd digitális megoldásokra történő lefordítását igényli.

Milyen emlékezetes élményeket tudna felidézni a pázmányos évekből?

A Pázmány egyik legnagyobb ereje a befogadó közösségben rejlik. A gólyatáborok és különböző animátor rendezvények, egytől egyik emlékezetesek voltak, de az első startup verseny, a Falling Walls, amin sikerrel szerepeltünk, szintén a Pázmányon került megrendezésre. A közös tanulás, a vizsgákra való felkészülés, mind mind emlékezetes élmény.

Melyik tanárt, órát emelné ki, ami segített Önnek szakmailag?

Tanáraim közül Dr. Ulbert Istvánt, Dr. Oláh Andrást és Dr. Iván Kristófot emelném ki, tudásukkal mindig nagyban segítettek, hogy közelebb jussak a céljaimhoz, emellett Kiss-Tóth Ágnes diszkrét matek és lineáris algebra gyakorlatvezetőmet, aki segített elsajátítani a programozáshoz nélkülözhetetlen matematikai alapok megértését. Külön öröm, hogy korábbi tanárommal Németh Gyulával, aki a programozás alapjait tanította gyakorlatvezetőként, közösen adtunk elő egy Pázmányos Startup rendezvényen, mindketten sikeres startup alapítóként.

Tanulmányaiból mit tudott leginkább hasznosítani karrierjében?

A maga módján mindegyik tantárgy hozzátett, mivel mindig arra tanítottak, hogy nincs megoldhatatlan probléma. Ahogy egy végtelen dimenziós térben történő komplex függvény integrálása is nehéznek, szinte megoldhatatlannak tűnik elsőre, ez gyakran előfordul egy cég vezetése során is. És habár a kettő nem áll közvetlen összefüggésben egymással, mégis megtanított arra, hogy kellő energiabefektetéssel és kitartással szinte minden megoldható.

Ön a Mindtech Apps startup cég alapítója és vezérigazgatója. Milyen kihívásokkal találta szembe magát a legelején?

Egy cég indítása, különösen befektetés bevonása nélkül mindig nehéz. A verseny nagy a piacon, és az alapítóknak ezt lelkesedéssel és kitartó munkával kell pótolnia.  Első munkatársaim pázmányos barátaim közül kerültek ki, így ezzel nem volt problémánk. Ahhoz, hogy a céget sikerre vigyük, a piacon kitartóan és sokat kellett tanulnunk, hogy az egyetemen megszerzett tudást rekord idő alatt kiegészíthessük piaci tapasztalatokkal.

Melyek azok a sikerek, amelyekre a legbüszkébb?

A Falling Walls Lab Budapest innovációs verseny egy jelentős fordulópontot hozott a cég életében, ez hozta meg számunkra az áttörést. A cég nagyobb médiafigyelmet kapott, ezáltal nagyobb sikerrel pályáztunk további versenyeken, és több helyen is felfigyeltek ránk. Emellett egy jelentős pont volt a cég életében, amikor a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átvehettem a "Hónap Startup vállalkozása" díjat, amely az egyik legmagasabb szakmai díj, amit Magyarországon startup megnyerhet. Emellett nagyon büszkék vagyunk azokra a digitális termékekre, melyek ügyfeleink vállalkozásait segítik, legyen szó egy adózási információkat monitorozó applikációról, melyet egy nagyvállalat számára készítettünk, vagy akár egy olyan digitális termékről, melynek segítségével a startup ügyfelünk millió Eurós nagyságrendű befektetéshez jutott.

Vannak olyan példaképei, akik mai napig segítik vagy motiválják szakmailag?

Legfőbb példaképeim édesanyám és édesapám. Mióta eszemet tudom, mindketten vállalkozók és mindketten nagyon sikeresek a saját szegmensükben. Általános iskolai és  gimnáziumi éveim alatt a családi vállalkozásainkba besegítve nagyon sokat tanultam az ügyfelekről, üzletről, értékesítésről és emberekről.  Amennyiben 15 éve létezett volna a kifejezés Magyarországon, édesapámat igazi startuppernek lehetett volna tekinteni, mivel egy új gyártástechnológiával vitt nemzetközi sikerre egy olyan terméket, amiben előtte kevesen láttak fantáziát.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Szeretném a cégemet a jelenlegi közepes méretről nagy applikáció fejlesztő céggé fejleszteni, és terveink között szerepel a nemzetközi piacok meghódítása is.

Sikeres startuperként mit tanácsolna a jelenlegi Pázmányos hallgatóknak, akik szeretnének saját vállalkozásba fogni?

Ha alapítóként sikeres szeretnél lenni, fektess bele annyi energiát a választott területbe, amennyit csak tudsz, de figyelj rá, hogy ne égesd teljesen ki magad néhány év alatt, jusson idő a pihenésre és szórakozásra is. Ha elég keményen dolgozol érte, Neked is sikerülhet.

Iskolák

Boronkay György MSZKI - Angol kéttanyelvű tagozat, Érettségi
PPKE ITK - Molekuláris Bionika BSC
PPKE ITK - Info-Bionika MSC

Szakmai pálya

2011 - 2014 - Bioinformatikus, MTA Enzimológiai Intézet
2014 - 2015 - Bioinformatikus, ELTE TTK
2015 - 2020 - Ügyvezető igazgató, Mindtech Apps
2017 - 2019 - Technical Advisor, Esteem graduate program, University of Notre Dame (USA)

Hobbi

Triatlon, számítógépes játékok, tenisz, foci, szélszörf, vízilabda

Nyelvvizsgák

Angol felsőfok
Német középfok

Készítette: PPKE Kommunikáció/Ádám Eszter
Fotó: Králik Tamás

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása