Pázmányos sikerek az NMHH pályázatán

nmhh_jak.jpg

Kilenc egyetemi hallgató virtuális világot vizsgáló tudományos diákköri dolgozatát díjazta március végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Közülük hárman Egyetemünk jogi karának hallgatói: Bácskai Máté, Budai István és Kondrát Flóra. Velük beszélgettünk a témaválasztásról, díjról és tervekről.

bacskaimate_1.jpgBácskai Máté végzős jogász szakos hallgató szerencsésnek mondja magát, hogy két konzulensével - dr. Kiss Annával és dr. Papp János Tamással - hosszú ideje dolgozhat együtt, nekik köszönhetően büntetőjogi és polgári jogi segítséget és iránymutatást is kapott, amelyek nélkül Az elektronikus személyiség jogi felelőssége című nyertes dolgozata nem születhetett volna meg. A mesterséges intelligencia, valamint ehhez kapcsolódóan az elektronikus személyiség jogi szabályozása olyan kérdéskör, amelynek vizsgálata napjaink rohamosan fejlődő technikai vívmányai szempontjából elengedhetetlen. Éppen ezért úgy gondolta, hogy már most érdemes foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, a jövő jogászainak pedig elengedhetetlen lesz.

„A dolgozatomban először is a mesterséges és a természetes intelligencia kapcsolatát vizsgálom, majd ezt követően térek ki a jogi szempontokra, mindenképpen szem előtt tartva azt, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika értelmezése komplex vizsgálatot igényel. Látnunk kell, hogy a jog világát is egyre jobban behálózza a mesterséges intelligencia, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, miszerint az igazságszolgáltatásban már ma is nagyon meghatározó szerepet tölt be. Arra kívántam választ találni, hogy miként is értékelhető a mesterséges intelligencia felelőssége – ha létezik egyáltalán ilyen – mind a büntetőjog, mind a polgári jog eszmerendszerén keresztül. A jelenlegi dogmatikai követelményeket megtartva és a hatályos szabályozás alapján analógiákat felállítva igyekeztem megoldási alternatívákat is felkínálni.”

A pályázatot dr. Papp János Tamás ajánlotta a figyelmébe, és ennek köszönhetően döntött úgy Máté, hogy megméretteti magát.

„Számomra a legfontosabb az volt, hogy egy ilyen nívós pályázaton a zsűri elismerte a munkám, hallgatóként ez ad egyfajta önbizalmat, hogy mégis csak jó helyen vagyok és jól döntöttem, amikor a jogi tanulmányokat választottam. Az NMHH a díjazott szerzők munkáit nyilvánosságra hozza, ami hatalmas megtiszteltetés, így az én dolgozatomat is többen megismerhetik, ami talán a legnagyobb sikerélmény egy hallgató számára.”

A mesterséges intelligencia tudománya komplex és a technológia fejlődése miatt tele van rejtéllyel is, ami újabb és újabb kihívás elég fogja állítani a jogot. Ennek okán, mindig lesz mit vizsgálni az adott témában, ezért Máté a jövőben nagyon szívesen foglalkozna ezzel a problémakörrel, akár tudományos szinten is. Jelenlegi elsődleges célja, hogy eredményesen képviselje egyetemünket a közelgő OTDK-n.

budaiistvan.JPGBudai István ötödéves, végzős joghallgató dr. Papp János Tamást kérte fel konzulensének, aki olyan területen tevékenykedik, amely számára is érdekes. Nagyon élvezte a közös munkát, a lelkiismeretes, rendszeres konzultációknak köszönhetően sosem érezte magát elveszetten, magára hagyva a munka során, ami rendkívül pozitív érzéssel töltötte el. TDK dolgozatának címe Az álhír terjedése a közösségi médiában.

„Dolgozatomban elsőként vizsgáltam a hamis hírek fogalmi elemeit, tekintettel arra, hogy nincs tudományosan elfogadott definíciójuk. Ezt követően kutattam az álhírekkel kapcsolatos nehézségeket, valamint az álhírek társadalomra gyakorolt hatásait. Uniós vonatkozásban vizsgáltam a most készülő DSA törvénytervezetet és az Uniós Gyakorlati Kódexet is. Végül pedig az álhírek megjelenését és az ellenük való fellépés lehetőségeit tanulmányoztam a különböző jogágakban.”

Istvánt mindig is foglalkoztatták a médiában megjelenő hírek, ezzel együtt pedig érdekesnek találta az álhírek és a félretájékoztató jellegű információk vizsgálatát is. Az álhíreknek természetesen hatalmas köre van, dolgozatában ezek átfogó bemutatására vállalkozott.

„Hatalmas megtiszteltetés és öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy bekerültem a kilenc díjazott hallgató közé. Nagyon büszke voltam mind magamra, mind pedig a másik két egyetemi szaktársamra, hogy ezzel is tudtuk öregbíteni a Pázmány hírnevét. Véleményem szerint a dolgozatom elkészítésével már önmagában is nagyon sokat nyertem szakmailag és sikerült is elmélyülnöm a témában, ezt mindenképp szeretném kamatoztatni a jövőben. A díjat még egyelőre nem döntöttem el, hogy mire fogom fordítani, de úgy gondolom, hogy végzős egyetemistaként a jövőmre, a további céljaimra.”

Nagyon érdekes volt István számára ezzel a témával foglalkozni. Bőven lenne még mit kutatnia ezen a területen, hiszen nagyon széles és elterjedt a hamis hírek problematikája a mai világban. Jelen pillanatban, az OTDK után, teljes erőbedobással a záróvizsgákra szeretne koncentrálni, de a jövőben elképzelhető, hogy tovább fogja kutatni a témát.

kondratflora.jpgKondrát Flóra negyedéves joghallgató A nagy platform nagy felelősséggel jár? – A Google mint digitális platform versenytorzító gyakorlata című nyertes pályamunkája elkészítésekor két oktatóval dolgozott együtt, dr. Papp János Tamással és dr. Szilágyi Pál Bélával. Mindketten meghatározó mértékben támogatták kutatását, egyben mindketten a  konzulensei is. A téma hosszú munka során nyerte el végleges fókuszát, de alapvetően kíváncsisága és a kutatás során felmerülő aktuális kérdések vezették. Érdeklődése a digitális gazdaság szereplői iránt a XXXIV. OTDK alapozta meg, ahol a Jog- és Államtudományi Szekcióban egy, a közvetítő szolgáltatásokat vizsgáló dolgozatot opponálhatott. Minden opponencia egy intenzív kutatást igényel az objektív bírálat érdekében, így mind a kutatása, mind a TDK Kör tanáraival való közös munkája ekkor kezdődött.

„Dolgozatom a digitális gazdaság központi szereplőinek különleges felelősségét vizsgálja. A pályamunka első felében a digitális platformok összetett működését mind általánosságban, mind specifikusan, egy konkrét platform gyakorlatának bemutatásán keresztül vizsgáltam, ezzel alapot adva további következtetéseimnek. Az alap jogi probléma, amit a digitális platformok szabályozásával és működésével kapcsolatban felfedeztem, az a jogszabályi keret pontosságának elmaradása a gazdasági terület innovációs fejlődési sebességétől. Dolgozatomban azt mutattam be, hogyan lehet ezt a szabályozást gyorsabbá, pontosabbá és komplexebbé tenni, kitekintve az Európai Unióban aktuálisan zajló jogalkotói tevékenység (a dolgozat lezártakor még csak várható) eredményeire.”

Jó lehetőségnek tartja, hogy a dolgozatokat minél több módon meg tudják mérettetni egymással.

„Úgy gondolom, a jövőnket és a későbbi pályaválasztásunkat is támogató tudat, hogy egy ilyen neves intézet elismerését tudhatjuk magunkénak. Óriási megtiszteltetésként ért, hiszen mind kiváló, érdekes témákat feldolgozó dolgozatok között lehettem „helyezett”, mindamellett, hogy a pályázat célja nem a rangsorolás, hanem a további munkára való motiválás.”

Flóra folytatni fogja kutatását, hiszen közel egy évi munka után is úgy érzi, témája rengeteg további kérdést, kutatást és gondolkodást rejt magában, amit a lehető legteljesebb mértékben fel szeretne tárni. Amire pedig a kutatása megtanította, az az, hogy nyitottan kell fordulnia a jövő kihívásai felé.

Mindhármuknak gratulálunk az elismeréshez és további jó munkát kívánunk!

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Bácskai Máté, Budai István, Kondrát Flóra

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása