Fiatal kutatók: beszélgetés Szabó Ágnessel

unkp_szaboagnes.jpg

Szabó Ágnes molekuláris bionika szakon 2016-ban, az info-bionika mesterképzésen 2018-ban végezett. Jelenleg harmadéves PhD hallgató, munkáját Dr. Fekete Zoltán témavezetése alatt az Implantálható Mikrorendszerek Kutatócsoportban végzi.

Önt mikor kezdte foglalkoztatni a tudományos élet és minek a hatására döntött mellette?

A mesterképzés utolsó évében csatlakoztam Fekete Zoltán csoportjához. Az akkori munkámmal részt vettem a kari TDK konferencián, ahol több pozitív visszajelzést is kaptam. Emellett a csoportban dolgozó doktoranduszok mindennapjait, eredményeit látva kezdett érdekelni, hogy milyen lehet a kutatói élet. Többször beszélgettünk témavezetőmmel arról, hogy milyen irányban lehet folytatni az addigi munkámat, mire számíthatok a doktori képzésen. Ennek ellenére a legfontosabb érv a PhD tanulmányok megkezdéséhez az volt, hogy egy számomra fontos és rendkívül érdekes témán dolgozhatom.

Mi a legvonzóbb a tudományos világban az Ön számára?

Kutatóként olyan kérdésekkel foglalkozhatok, amiket mások még nem, vagy csak más megközelítésből vizsgáltak. Minden elvégzett munka egy új eredmény, amely akár egy lehetséges megközelítés kizárásával is, de előrébb visz a kérdés megválaszolásához. A tudományos munkában számomra a szabadság vonzó, mely lehetővé teszi, hogy az érdeklődésemnek, tudományos kíváncsiságomnak megfelelő témával foglalkozhassak és a abban elmélyedhessek. Emellett kiemelném, hogy a multidiszciplináris témákban, mint az implantálható mikrorendszerek fejlesztése, több tudományterületről érkező szakmai csoport jön létre. Egy ilyen csoportban való munka folyamatosan tágítja az ismereteimet és az érdeklődésemet.

A 2020/2021. évi Új Nemzeti Kiválóság Program egyik ösztöndíjasaként Önnek milyen lehetőséget biztosított ez az ösztöndíj? Mit sikerült elérnie?

Az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatása során egy olyan, multimodális eszköz fejlesztésében és minősítésében vehettem részt, amely a későbbiekben új mérési lehetőségeket eredményezhet. A munkám során különböző tudományterületekről érkezett kutatókkal dolgozhattam, így betekintést nyerhettem a saját kép- és jelfeldolgozói hátteremmel az anyagtechnológiába, elektrofiziológiai jelelvezetésbe és a képalkotásba is. Jelenleg dolgozunk az eredmények összesítésén, amelyet reményeink szerint a tavasz folyamán benyújtunk publikálásra. Emellett az ösztöndíj segített abban, hogy közelebb kerülhessek a doktori cím elnyeréséhez.

Véleménye szerint milyen előnyei vannak ennek a programnak egy egyetemi hallgató számára? Miért javasolná, hogy bátran pályázzanak a pázmányos hallgatók?

Az Új Nemzeti Kiválóság Program biztosítja a nyertes pályázóknak, hogy az általuk választott témájukon akadályok nélkül dolgozhassanak. Úgy gondolom, hogy az ösztöndíj megteremti a hallgatók számára azt az anyagi hátteret, amely lehetővé teszi a fókuszált, eredményes munkát. A motivált, érdeklődő hallgatóknak az ÚNKP lehetőséget ad arra, hogy a tanulmányaik mellett becsatlakozzanak kutatásokba, és a szabadidejüket ne az anyagiak előteremtésére kelljen fordítaniuk. Minden érdeklődőt biztatok arra, hogy nyújtsa be pályázatát, hogy ezzel közelebb kerüljön tudományos céljaihoz.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Szabó Ágnes

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása