Ujvári János diplomadíj-pályázat - Barják Annamária

Az Ujvári János diplomadíj-pályázat célkitűzése felkelteni a felsőoktatásban tanulók érdeklődését a szellemitulajdon-védelem jelentősége iránt. A pályázat keretében a tanulmányaik végéhez közeledő hallgatók diplomadolgozatuk témáját vizsgálják meg szellemitulajdon-védelmi szempontból, így olyan tudásra tesznek szert, amit a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosíthatnak. A 2020/2021-es tanévben Egyetemünk négy hallgatója is elismerésben részesült, szabadalom és használatiminta-oltalom kategóriában Barják Annamária szerezte meg a második helyet.

20211117_155328.jpg

Milyen anyagot nyújtottál be, mi volt a diplomamunkád témája?

A szabadalmi oltalom alapján a szabadalom jogosultjának – a szabadalmasnak – kizárólagos joga van saját találmányának hasznosítására, tehát például ha valaki feltalál egy új gyógyszert, vakcinát akkor 20 évig élvezheti annak gazdasági előnyeit, gyárthatja, licenszbe adhatja vagy átruházhatja a szabadalmat.Diplomamunkámban azt vizsgáltam, hogy milyen esetben avatkozhat bele az állam ebbe a kizárólagos jogviszonyba, mikor engedélyezi a szabadalom tárgyának harmadik személy általi hasznosítását szabadalmi kényszerengedély útján. A dolgozat célja az állam által létrehozott egyensúlyi helyzet bemutatása, amelynek keretében szabadalmas kizárólagos jogainak korlátozására az állam által szükségesnek és arányosnak vélt mértékben, a közérdek igényeinek érvényesülése érdekében kerül sor.

Aktuális a téma, hiszen a szabadalom hasznosításához fűződő társadalmi érdek, valamint a gyógyszerekhez való hozzájutás, mint alapjog biztosítása iránti igény egyaránt fokozódik. Azon új megoldások, amelyek egy adott területen elsőként jelennek meg, és amelyekkel először sikerül egy adott társadalmi érdeket szolgálni vagy egy égető társadalmi szükségletet kielégíteni, úttörő találmánynak minősülnek. Ilyen lehet például egy világjárványt okozó, milliók haláláért felelős vírus ellen hatékony vakcina feltalálása.

Milyen helyezést értél el a pályázaton?

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által meghirdetett Ujvári János Diplomadíj-pályázat keretében második helyezést értem el a diplomamunkámmal szabadalom/használati minta-oltalom kategóriában. Remek élményként fogok visszaemlékezni a pályázati lehetőségre, mindenkinek ajánlom, hiszen az egyetemi tanulmányok lezárásaként egyébként is el kell készítenünk egy hosszabb és komolyabb hangvételű munkát.

Gondoltad volna, hogy díjazott leszel?

A pályázati lehetőségre egy ügyvédjelölt önéletrajzát olvasva akadtam rá, aki néhány éve díjazott volt. Miután utánanéztem a pályázat feltételeinek, szimpatikusnak találtam a lehetőséget, és beadtam a jelentkezésemet. A diplomamunka elkészítése mellett feltétel volt az SZTNH által meghirdetett alapfokú iparjogvédelmi tanfolyam elvégzése.

Jelentkezés után az SZTNH oktatási koordinátora felvette velem a kapcsolatot, tájékoztatott, hogy meddig kell elvégezni a tanfolyamot, letenni a vizsgát és összekötött az SZTNH által biztosított konzulenssel.

Mit gondolsz, ennek a versenynek milyen jelentősége van a karriered során?

A diplomadíj-pályázaton elért helyezés hasonló egy TDK eredményhez, a munkakeresés során előnyt jelenthet. Szeretnék ügyvédjelöltként a szellemi alkotások jogainak területén elhelyezkedni, és bízom abban, hogy ez az eredmény is hozzájárul a sikeres elhelyezkedésben.

A versennyel kapcsolatban milyen személyes élményeid vannak?

Nagyon pozitív tapasztalatok értek a verseny során, az SZTNH nagy szaktudású munkatársa segítőkész, támogató külsős konzulens volt, sokat tanulhattam tőle és a pázmányos konzulensemtől is. Az SZTNH akadémia utcai szakkönyvtárában szintén előzékenyek voltak a dolgozók, amikor megtudták milyen témakörben írom a dolgozatot, az általam igényelt könyvek mellett javasoltak más, a témában hasznos olvasmányt is.

Kik azok, akik támogattak, és akik előre vittek ebben?

A diplomamunka minősége legfőképp Dr. Ujhelyi Dávid tanár úrnak köszönhető, aki alapos és végtelenül segítőkész konzulens volt, számtalanszor konzultáltunk a dolgozat írása közben és javaslatokkal, megjegyzésekkel segítette a munkámat. Formai szempontból és feldolgozandó szakirodalom tekintetében szigorú volt, ami nagyban hozzájárult a dolgozat szakmaiságához.

Végezetül, ha pázmányos hallgatóként a fiatalabbaknak kellene üzenned, miért a Pázmányt válasszák, mit mondanál? Neked mit adott az Egyetem?

A Pázmány emberléptékű egyetem, ahol a diákok magas színvonalú képzésben vehetnek részt, és válhatnak a jövő jogászaivá. Több kiemelkedő oktatót, szakembert is megismerhettem, akik mind a tudás átadásában, mind emberileg remek szemléletet közvetítettek felénk. Emellett klassz a pázmányos diákközösség, különösen az Erasmus tutorok csapata. Minőségi baráti kapcsolatokat és ismeretségeket köszönhetek a Pázmánynak, valamint izgalmas Erasmus tanulmányi félévet Portóban és szakmai gyakorlatot a csodás Lisszabonban.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Szabó Fruzsina
Fotó: Barják Annamária

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása