A tudományos világ számomra vonzalmat és kihívást is jelent
Csapucha Bernadett, az Új Nemzeti Kiválóság Program nyertes pályázója volt, a tudományos életéről és kutatásáról mesél

csapuchabernadett_1.jpgCsapucha Bernadettnek másodéves PhD hallgató a Pázmány Jog- és Államtudományi Karán, témavezetője Prof. Dr. Belovics Ervin tanszékvezető egyetemi tanár, büntetőjogi legfőbb ügyész helyettes. Jogi diplomáját is a karon szerezte 2018-ban, summa cum laude minősítéssel. Disszertációja a kiskorúak büntetőjogi védelmét helyezi a középpontba.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program azzal a céllal született, hogy a felsőoktatásban részt vevő fiatalok közelről megismerhessék a tudomány és a kutatás világát, illetve kedvet kapjanak ehhez az életpályához. Önt mikor kezdte el foglalkoztatni a tudományos élet és minek a hatására döntött mellette?

A tudományos élet irányába már joghallgatóként elköteleződtem. Számos pályázaton indultam, melyeken sikerült szép eredményeket elérnem. A siker, a pozitív visszacsatolások még inkább meghozták a kedvemet. A legnagyobb elismerés az OTDK első helyezés volt számomra, mely felerősítette bennem azon elgondolást, hogy PhD. hallgatóként folytassam azt, amit a joghallgatói minőségemben abbahagytam. Továbbá konzulensem is szerette volna, ha folytatjuk a közös munkát a jogi egyetem elvégzése után, mely hatalmas elismerés és jól eső érzés volt számomra.

Az Ön számára mi a legvonzóbb a tudományos világban?

Folyamatosan képezni, fejleszteni tudja magát az ember, eszmecserét lehet folytatni adott tudományág más képviselőivel is. Utóbbi azért is fontos, mert mások elgondolásaiból is tanulhatunk, melyek esetleg rávilágíthatnak bennünket olyan pl. jogi problémákra, melyeket addig figyelmen kívül hagytunk vagy teljesen más perspektívából láttunk. A tudományos világban való jelenlét tulajdonképpen – legalábbis meglátásom szerint – együtt jár az élethosszig tartó tanulással, mely számomra vonzalmat, s kihívást is jelent egyben.

Mi a kutatási témája, mivel foglalkozik?

Ahogy említettem, disszertációm a kiskorúak büntetőjogi védelmét helyezi a középpontba. Az ÚNKP keretein belül a téma egy kisebb szeletét ragadtam meg, nevezetesen a gyermekpornográfia jelenségét vizsgáltam. A kérdéskört nemcsak büntetőjogi aspektusból közelítettem meg, hanem rátértem a hatékony fellépést célzó egyéb eszközökre is, gondolván itt pl. a hazánkban működő hotline rendszerre vagy a Bűvösvölgy Programra.

Miben segített, illetve mit sikerült elérni a program segítségével?

Örömmel tölt el, hogy az egyetem bizalmat szavazott számomra az elmúlt időszakban (2019/2020) és részese lehettem ezáltal a programnak, amely hatalmas elismerést jelent. Ennek köszönhetően kapcsolati tőkémet is sikerült „gyarapítanom”, köszönhetően a témával összefüggésben tartott előadásoknak. Mindemellett pedig több folyóirat szerkesztőségével is jó kapcsolatot tudtam kialakítani, rájuk a jövőben is számíthatok. Szintén az ÚNKP-nak köszönhetem, hogy PhD. dolgozatommal is haladni tudtam, hiszen a program keretén belül írtakat be tudom majd építeni doktori dolgozatomba, mely szintén óriási előnyt jelent. Továbbá úgy gondolom, az önéletrajzba is jól mutat egy ilyen elismerés.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Ismételten szeretnék pályázni, hiszen nagyon jó lehetőségnek tartom az ÚNKP-t a szakmai előremenetel szempontjából is. Az írás, a kutatói tevékenység tulajdonképpen már 2016 óta része az életemnek, miért szakítanám ezt meg, s miért ne élnék így hát a jövőben is egy ilyen remek lehetőséggel? A PhD. képzés elvégzését követően pedig terveim között szerepel az egyetemen tanítani, büntető anyagi jogot, amennyiben lehetőségem lesz rá.  Hosszabb távon tehát az oktatást szeretném majd előtérbe helyezni, melynek úgyszintén szerves része a publikálás, a tudományos életben való jelenlét.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Kemény Mária
Fotó: Csapucha Bernadett

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása