Ujvári János diplomadíj-pályázat - Rábai Gábor

20211117_155258.jpgMindannyian szeretjük a filmeket, karaktereikért világszerte milliók rajonganak, sőt, a velük kapcsolatos merchandising termékek piaca is óriási. Hogy alakul a téma jogi háttere? Erről jóval kevesebbet tudunk, pedig a szerzői jog nagyon érdekes terület. Rábai Gábor diplomamunkája nemcsak szakemberek, hanem laikusok számára is izgalmas olvasmány. Alapos és igényes munkájával az Ujvári János diplomadíj-pályázat szerzői jogi kategóriájában első helyezést ért el, sőt, a dolgozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által kiadott Iparjogvédelmi és Szerzői jogi Szemlében is megjelenik idén tavasszal.

A 2020/2021-es tanévben is meghirdetett Ujvári János diplomadíj-pályázatára milyen anyagot nyújtottál be, mi volt a diplomamunkád témája?

A diplomamunkám címe: Hogyan lehet a Batmobile is Sherlock Holmes és mi köze ehhez a Borsodinak. Filmes karakterek szerzői jogi védelme az Egyesült Államokban és a character merchandising Magyarországon. A címválasztásom oka a figyelemfelkeltés, szerettem volna olvasmányosan írni egy különleges témáról, ami nemcsak a jogászok számára lehet érdekes, így esett a választásom a filmek világára. A diplomamunkám szerzői jogi témában írtam, első részében a fiktív filmes karakterek szerzői jogi védelmét mutatom be az USA joggyakorlatán keresztül, a második részben pedig ezen, karakterek magyarországi gazdasági felhasználásnak lehetőségeit ismertetem.

A téma azért fontos mivel egyre szűkebb csoport kezében összpontosul (legutoljára az MGM-et vette meg az Amazon és így többek között hozzájutott James Bond, illetve Harry Potter karakteréhez) egyre több filmes karakter joga, amelyek mögött nem is gondolnánk, mekkora anyagi lehetőségek rejlenek. A filmes karakterek és a franchise, amibe tartoznak hatalmas nyereségeket képesek produkálni – gondoljunk csak a Marvel filmek sikereire a közelmúltból – így ezen karakterek jogainak megszerzése és a felhasználási jogok kezelése egyaránt fontos kérdés a tengerentúlon és itthon is.

Ahogy azt a diplomamunka kulcsesetének számító Batmobile ügy is mutatja, ez egy összetett téma, amiben nem csak a szerzői jog, hanem a védjegyjog is sokszor nagy szerephez jut. Mindezt tovább bonyolítja az Egyesült Államok bíróságainak sokszor egymásnak ellentmondó joggyakorlata is. Ezen joggyakorlat fejlődése és legjelentősebb eseteinek bemutatása képezi a dolgozat első részét. Emellett a második részben az elméleti megközelítésről a gyakorlatira áttérve a fontosabb magyar döntések mellett bemutatom a fiktív filmes karakterek felhasználási lehetőségeit is.

A diplomamunkámat és a témát így nem csak a szakmai érdeklődésű olvasóknak ajánlanám figyelmébe, mivel a felmerülő esetek olyan, a mozivászonról és az internetről jól ismert karaktereken (James, Bond, Sherlock Holmes, Superman) keresztül kerülnek bemutatásra, amelyek bizonyára hozzájuk is közel állnak.

Milyen eredménnyel végeztél a pályázaton?

A szerzői jogi kategóriában értem el első helyezést. A szakmai elismerésen túl személyes sikerként éltem meg, hogy a díjátadón Dr. Lábody Péter, az SZTNH jogi elnökhelyettese (korábban szerzői jogi főosztályának vezetője) kifejezetten érdekes, alapos és olvasmányos műként értékelte az írásomat.

Gondoltad volna az elején, hogy díjazott leszel?

Az egyetemi éveim alatt mindig kerestem a pályázati és ösztöndíj lehetőségeket, így találtam rá az Ujvári János diplomadíj-pályázatára. Beszéltem a lehetőségről a konzulensemmel – Dr. Takó Sándorral – aki elmondta, hogy végzősként az elsők között vett részt és nyert a pályázaton, valamint engem is buzdított, hogy adjam be a pályázatra a diplomamunkám. Ösztönzésének hála neveztem, és reméltem, hogy helyezést érek el. Szerencsére kiderült, okkal biztatott.

Mit gondolsz, ennek a versenynek milyen jelentősége van a karriered során?

Nagy jelentőséggel bír, jogász ismerőseimtől és a munkahelyemről is több elismerést, gratulációt kaptam, illetve megerősítette bennem az elköteleződést a szellemi tulajdonjoggal való foglakozás iránt. Reményeim szerint pedig némi szakmai ismertségre is szert tehetek, mivel a Hivatal beválogatta a diplomamunkám azon művek közé, amelyeket a hivatalos lapjában, az Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Szemlében fog megjelentetni, előreláthatólag 2022 tavaszán.

A versennyel kapcsolatban milyen személyes élményeid vannak?

Nagyon örültem neki, hogy – ha szűk körben is de – személyesen került megrendezésre a díjátadó. Így volt lehetőségem megismerkedni a többi díjazottal, akikkel a díjátadó után egy kávé mellett hosszan el is beszélgettünk. Számomra ez hatalmas élmény volt, mivel volt lehetőségem megismerni és kötetlenül beszélgetni az ország több pontjáról érkező díjazottakkal, nem csak szakmai kérdésekről. Ez a délután így sokban hasonlított arra az élményre, amit a kiérkezést követő 1-2 hétben élhetnek át azok a hallgatók, akik Erasmus tanulmányaik kezdetekor ismerkednek meg a kontinens különböző részeiről érkezett társaikkal.

Kik azok, akik támogattak, és akik előre vittek ebben?

Konzulensem Dr. Takó Sándor, akivel – a vírus ellenére – havi rendszerességgel hosszas videókonzultációt folytattunk, átbeszélve az addig megírt részeket. Ezek az alkalmak nagyon sokat segítettek, kezdetben a kutatási anyagok megtalálásában, később pedig a diplomamunka irányának meghatározása, tartalmának pontosítása során. A dolgozat végső formájának elnyerésében sokat segített külső konzulensem, Dr. Tímár Adrienn, akinek precizitása és pontosításai sokat emeltek a dolgozatom szakmai színvonalán és tartalmi helyességén.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Szabó Fruzsina
Fotó: Rábai Gábor

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása