Büszkeségeink: Kara Tímea légtornász, polefitness versenyző, a BTK hallgatója

buszkesegeink_international_students-_blog_sablon_11.png

Kara Tímea motivációjának forrásai az edzések közben elért apró sikerek. A jövőben arab tudását és a sport által megszerzett élményeit szeretné hasznosítani, miközben felfedezi a világ és önmaga határait is.

Hogyan kerültél kapcsolatba a polefitness-szel és a légtornával? Mi a különbség a két szakág között?

A sport mindig is az életem részét képezte valamilyen formában, azonban egy olyan erősítő edzést kerestem, ami saját testsúllyal kivitelezhető és akrobatikus egyben. A lakhelyemhez közel megnyitott egy Polefitness stúdió, ami megadta a bátorságot ahhoz, hogy elmenjek egy próbaórára. Azóta töretlenül folytatom ezt a sportot. A légtornával akkor találkoztam közelről, amikor egy rúdsporttáborban töltöttem a nyári szünetem egy részét, ott volt egy légtorna eszköz, a karika (Aerial Hoop). Nagyon megtetszett a levegőben lógás, és a kecsesség, bár nem a karikán folytattam a légtornát, ugyanis jelenleg az Aerial Silket tanulom, amihez a Polefitness adta meg a kellő fizikális erőt, hogy könnyebben sajátítsam el az adott pózokat, kitartásokat, vagy hogy feltudjak mászni a legtetejére kezdőként.

A légtornához tartoznak az Aerial Hoop/karika, Aerial Cube/légtorna kocka, Aerial Hammock, Aerial Silk/Tissue, Aerial Loops stb. eszközök, amik a levegőben végzett különböző látványos és hajlékonysági elemek bemutatására szolgálnak. A Polefitness is az erőnléti, hajlékonysági elemek bemutatására szolgál, de egy külön sportnak számít. Teljesen más technika szükséges a statikus rúdon, mint a légtorna eszközökön, amik lógnak a levegőben.

Mit jelentenek számodra ezek a sportok? Mit tanítottak Neked?

A mindkét sport fontos részét képezi a mindennapjaimnak, megtanítottak a kitartásra, hogy kemény munkával, alázattal, elképesztő dolgok lehetségesek. A Polefitness egy nagyon nehéz és fájdalmas sport, sok a zúzódás, nem kíméli a bőrt, de ha ezen az ember túl tud lépni, és a céljára összpontosít rájön arra, hogy sokkal többre képes, mint amit el tud képzelni. Minden kis sikerélmény, amit ezeken az órákon szerzek, motivál arra, hogy megéri küzdeni, és ez a gondolkodásmód élet más területein is megmutatkozik.

Hogyan éled meg az egyetemi mindennapokat? Hogyan segít át a nehézségeken, tud valamilyen új perspektívát mutatni neked a sport, ha esetleg valamilyen olyan egyetemi feladatba ütközöl, amin nehezebben lépsz át? Van ehhez kapcsolódó történeted?

Az egyetemi mindennapok sokszor rengeteg kitartást igényelnek. Keleti nyelvek és Kultúrák arab szakon tanulok, amihez rengeteg türelem és rendíthetetlen kitartás szükséges a nyelv elsajátítását illetően. Egy hosszú áttanult nap után felüdülésnek számít számomra az, hogy elmehetek sportolni, kikapcsolódni és újult erővel nekilátni a tanulásnak. A Polefitness rengeteg kitartást tanított nekem, főként akkor, amikor versenyre készültem, de a sok belefektetett energia nem maradt jutalom nélkül. Ez a megszerzett tapasztalat tanulás közben is motivál, ezzel a gondolkodásmóddal könnyebben lépek át az egyetemi feladatok nehézségein.

Ha éppen nem az edzésekkel vagy a tanulmányaiddal foglalkozol, mivel kapcsolódsz ki, hogyan töltöd a szabadidőd?

Szeretek túrázni a barátaimmal Magyarországon belül, új helyeket felfedezni.

Ha most gondoltban előreugrasz 10 évet, hogyan képzeled el magad?

Szeretnék a tanulmányomhoz kapcsolódó munkát végezni, az arab nyelvvel foglalkozni, és a sportban további sikereket elérni versenyzés formájában.

Készítette: PPKE Kommunikáció/Hevér Kinga Szilvia
Fotó: Poleartistic/Kara Tímea

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása