A jó legyőzi a rosszat
Mária-szobrot áldottak meg a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon

 

img_5343_1.jpg

Méltó és felemelő ünnepség keretében áldották meg a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Sophianum épületében elhelyezett Mária-szobrot Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án.

Kuminetz Géza rektor atya elmélkedését az ismert mondással kezdte: „Ügyelj a gondolataidra, mert szavakká válnak; ügyelj a szavaidra, mert tettekké válnak; ügyelj a tetteidre, mert szokássá válnak; ügyelj a szokásaidra, mert jellemmé válnak; ügyelj a jellemedre, mert sorsoddá válik.” Ám ahhoz, hogy ezeknek az „ügyeléseknek” az ígéretei valóra váljanak, ki kell egészíteni a következő mondattal: „Ügyelj az értékrendedre, a vallásodra, hiszen belőle kapsz ihletet igaz szóra, tettre és bölcs életvezetésre. Ez adja az ember méltóságát.” Rektor atya feltette a kérdést: miért a vallás az alfa és az ómega, minden identitásunk forrása? A válasz egyértelmű: benne képeződik le az önmagunkhoz, egymáshoz, a világhoz és Istenhez való viszonyunk. S e viszonyokat „igazságok, tanítások, misztériumok és az ezeket ábrázoló szimbólumok őrzik, illetve adnak hírt róluk”. A vallás sajátos titkait, igazságait szimbólumok, rítusok segítségével fejezi ki. Olykor ez a leginkább megragadható közlés, s ezért a vallások a művészetek nagy ihletői. Kuminetz Géza a továbbiakban hangsúlyozta: a katolikus intézményekből nem hiányozhatnak a kápolnák, a feszületek és a szobrok, „hitünk nagy misztériumainak, alapjainak művészi ábrázolásai”. A lépcsőházban elhelyezett Mária-szobor „emlékeztessen katolikus hitünk központi alakjára, Krisztus urunkra. Emlékeztessen arra, hogy Mária által kaptuk őt. Emlékeztessen arra, hogy ő nekünk, magyaroknak nagy támogatónk. Emlékeztessen arra, hogy ő minden édesanya felülmúlhatatlan példaképe. Emlékeztessen arra, hogy a gyermekek olyat kapnak a jó szülőktől, amit meg nem szolgálhatnak, de amit cserébe adhatnak: a kegyelem, a tisztelettel teli szeretet és a hála.” 

img_5209.jpg

Birher Nándor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja beszédét így kezdte: „Hová megyünk, és talán még fontosabb azt tudni, kihez megyünk?” A kérdés első felével a dékán a kar folyamatos, kényszerű költözésére emlékeztetett, ugyanis – mint köztudott – a Jog- és Államtudományi Kar felújítása miatt a jogászképzés ideiglenesen a Sophianum épületébe költözik, az eddig itt lévő bölcsész szakok, intézetek pedig, ugyancsak átmeneti időre a Duna túlsó oldalán, a Danubiumban találnak otthonra. Helyszűke miatt a dékáni hivatal azonban továbbra is eredeti helyén marad. „A bölcsész számára – folytatta Birher Nándor – sohasem a fizikai valóság az elsődleges. A bölcsész a dolgokon túlit keresi. A személyest.” A bölcsészkar Mikszáth téri épületének lépcsőházában lévő üres fülkéből régóta hiányzott már az egyetem szellemiségéhez méltó szobor. Arra a kérdésre, mi illik az üres helyre, a dékán a következőképpen válaszolt: „A kegyelem folytán kiderült, az üres fülkébe a gyermeket kezében tartó, a gonoszt eltaposó Istenszülő illik. Küldetésünk, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” – vitte tovább a gondolatot. A Mária-szobrot a budapesti Üllői úton lévő Örökimádás Oltáriszentség-templom adományozta az egyetemnek, s helyezték el a korábban eltávolított és most visszahelyezett posztamensen. „Itt áll Mária királynő. Sedes Sapientiae, a Bölcsesség Széke. Akkor is, ha a koronája letört. Van azonban a szobornak a csillagkoronánál is aktuálisabb jelentésrétege. A középpontban a gyermek Jézus, aki a keresztjével ledöfi a világot felfalni akaró sárkányt. Az ártatlan megöli a bűnt, a saját kereszthalálával, a végtelen isteni szeretettel.” A lépcsőn járva, minden egyes fok megtételével – fejtette ki Birher Nándor – „közelebb kerülünk ahhoz az igazsághoz és szeretethez, ami minden ember vágya, legyen tudós vagy tudatlan. A küzdelemnek ez az útja vezet a napjainkban annyira óhajtott békéhez is. A békéhez egymás között és békéhez az egész teremtett világgal.”

img_5236.jpg

Bizzer István művészettörténész a Győzedelmes Boldogságos Szűzanya szobrának ikonográfiai és tipológiai bemutatásával elmélyítette az ábrázolás lényegi mondanivalóját: a jó képes úrrá lenni a rosszon, és elpusztítani azt. Bibliai szövegek alapján bemutatta, milyen formában jelent meg a képzőművészetben a századok során Krisztus anyja, a kígyót eltaposó, más ábrázolásban a napbaöltözött, megint más ábrázolásban a szeplőtelen. Az egyetem auláját mostantól díszítő Mária-szobor „hirdeti egyetemünk Mária-eszményét”, összegzett Bizzer István. Az ünnepség alatt Medgyesy-Schmikli Norbert tanszékvezető és szkólája Mária-énekekkel emelte a lelki esemény fényét. Végül Caprioli Alessandro egyetemi lelkész igeliturgia keretében áldotta meg a szobrot.

img_5323.jpg   

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása