Egy egyetem, két kutató, sok-sok gondolat
Egy egyetem, két kutató, sok-sok gondolat

December 2-án hirdetik ki a Kopp-Skrabski-díj nyerteseinek a nevét. Az elismerés értéke elősorban abban áll, hogy a díjazottak Kopp Mária és Skrabski Árpád nyomdokaiba lépnek, akik közösségteremtő és kutató tevékenységükkel a magyar társadalom lelki egészségéért dolgoztak. Molnár Sarolta és Polcz Péter példamutató módon igyekeznek értéket teremteni úgy a tudományos élet különböző területein, mint kisebb-nagyobb közösségekben. A Pázmány Péter ...

Az egyházi latin nyelv alapjai
Az egyházi latin nyelv alapjai

a731a374-5157-44c7-8091-50a8f05a64ba.jpeg

Joggal mondhatjuk, hogy hiánypótló könyv bemutatására került sor az egyetem Hittudományi Karán október 19-én. John. F. Collins Az egyházi latin nyelv alapjai című műve túlmutat a szorosan vett nyelvkönyvek világán, betekintést enged a klasszikus keresztény műveltség világába is.     

img_3300.jpg

Erre utalt bevezetőjében Martos Levente Balázs , a Bibliai Nyelvek Tanszék vezetője: „A régi világnak ez a veretes műveltsége manapság vágyott kincs, vagy inkább ...

A jelenkor történész szemmel
A jelenkor történész szemmel

  cikkotvos_istvan_3.jpeg

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjaként a közelmúlt történelmi fordulópontjainak kutatása, valamint a feltárt tényanyag széles körű megismertetése érdekében végzett sokoldalú munkája, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézet Jelenkori Tanszék vezetőjeként végzett korábbi munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozták augusztus 20-án Ötvös István docensnek.

Tanár úr, a tanszék ...

A klasszikus nyelvek korszerűsége
A klasszikus nyelvek korszerűsége

adorjani_zsolt.JPG

Adorjáni Zsolt 2011 óta a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) adjunktusa az Újlatin Nyelvek és Kultúrák Intézetében. Eddigi munkásságát a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el augusztus 20-án. Ebből az alkalomból beszélgettünk az 1982-ben Désen született klasszika-filológussal.

A klasszikus nyelvek iránti szeretetét a családból hozta?

Szüleim mindig támogatták bölcsész szárnypróbálkozásaimat. ...

A Sárga Csillag fénye
A Sárga Csillag fénye

img_5401.jpg

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon Robert O. Fisch emlékére. A Budapesten 1925-ben született gyermekorvos – aki túlélte a náci koncentrációs tábort – 1957-ben távozott az Egyesült Államokba, majd a Minnesotai Egyetemen szerzett professzori címet. Amikor a kiállítás gondolata megszületett, még senki nem gondolta, hogy Robert. O. Fischt éppen a megnyitó napján helyezik örök nyugalomra Budapesten. 

Az orvoslás ...

A kitüntetés az Egyház tanításának szól
A kitüntetés az Egyház tanításának szól

beran-ferenc-dr.jpg

„Társadalmi és hitéleti tevékenysége, különösen az érdekegyeztetés területén, a Magyar Katolikus Egyház és az egyházi oldal képviselőjeként végzett munkája elismeréseként” a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést adományozták Beran Ferenc atyának, a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony plébánia plébánosának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar docensének.

A kitüntetés hivatalos indoklásában szereplő érdekegyeztetés az ...

A jó legyőzi a rosszat
A jó legyőzi a rosszat

 

img_5343_1.jpg

Méltó és felemelő ünnepség keretében áldották meg a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Sophianum épületében elhelyezett Mária-szobrot Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án.

Kuminetz Géza rektor atya elmélkedését az ismert mondással kezdte: „Ügyelj a gondolataidra, mert szavakká válnak; ügyelj a szavaidra, mert tettekké válnak; ügyelj a tetteidre, mert szokássá válnak; ügyelj a szokásaidra, mert jellemmé válnak; ügyelj a jellemedre, ...

Pázmány Alumni: interjú Hirling Attilával, a HTK egykori hallgatójával
Pázmány Alumni: interjú Hirling Attilával, a HTK egykori hallgatójával

pazmany_alumni_sablon_1_1.png 

A diakónusi szolgálatról, a tudásról és arról a lelkiségről beszélgettünk Hirling Attilával, a Pázmány egykori hallgatójával, ami a Pázmány Hittudományi Karát jellemzi. Attila szerint soha nem volt ennyire fontos az Egyház jelenléte, mint napjainkban. Biztos, erős bástyaként kell állni, hogy minden ember, testvért, segítőt találjon az Egyházban.

  A Hittudományi Karon végzett. Miért a Pázmányt választotta? Hogyan gondol vissza az egyetemi éveire?

...
Pázmány Alumni: interjú Benyó Ritával, a BTK egykori hallgatójával
Pázmány Alumni: interjú Benyó Ritával, a BTK egykori hallgatójával

pazmany_alumni_sablon_4.png

Az Egyetem varázsáról, az újságírói szakma szépségeiről és nehézségeiről, valamint a cukrászat hétköznapi „praktikusságáról” beszélgettünk Benyó Rita szerkesztő-riporterrel, a BTK egykori hallgatójával.

Magyar-kommunikáció szakon végzett a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karon. Van olyan konkrét momentum, amiért a Pázmányt választotta?

Pázmányos magyar előkészítőre jártam, ahol Mártonffy Marcell elképesztő órákat tartott, ...

Büszkeségeink: Luter Márk sportújságíró, a BTK hallgatója
Büszkeségeink: Luter Márk sportújságíró, a BTK hallgatója

buszkesegeink_international_students-_blog_sablon_10.png

Luter Márk fő motivációja a pillanat megragadása és profi közvetítése az érdeklődök felé - teszi mindezt a sport iránti szeretet jegyében, sokszor a fotózás segítségével. Egyetemünk céltudatos, elhivatott hallgatója előtt több lehetőség is áll a jövőre nézve. Fogadjátok szeretettel vele készült interjúnkat!

Mikor kezdtél el érdeklődni a sportújságírás iránt? Te magad is sportoltál valamit, amely ebbe az irányban indított el?

...

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

süti beállítások módosítása